Home  /  Agenda  /  120 BPM.
11
apr

120 BPM.


140 min.
Drama
Regie: Robin Campillo / Frankrijk / 2017

Eind jaren tachtig zien overheid en farmaceutische industrie aids nog uitsluitend als homoziekte en daarmee niet van nationaal belang. Aids-actiegroep Act Up probeert een einde te maken aan die onverschilligheid en zoekt de confrontatie. Regisseur Campillo (destijds zelf lid van Act Up) verweeft die strijd met een tedere liefdesgeschiedenis tussen Act Up-leden Sean en Nathan in dit niet sentimentele maar wel aangrijpende drama over angst, liefde en verzet. De film won in 2017 veel prijzen op het filmfestival van Cannes.

Terwijl aids al 10 jaar slachtoffers maakte, werden in navolging van New York ook in Europa afdelingen van ACT UP (Aids Coalition to Unleash Power) opgericht om aandacht voor medicijnen en voorlichting af te dwingen.

120 BPM is op het filmfestival van Cannes met een staande ovatie ontvangen en bekroond met de Grote Juryprijs. De film won tevens de Prijs van de internationale filmpers (Fipresci) en de Queer Palm. Regisseur Robin Campillo maakte eerder Eastern Boys en hij was zelf betrokken bij ACT UP Parijs.

De pers over 120 BPM:

Volkskrant: "Fijnzinnig geschetst tijdsbeeld [...] Een gloedvol document"

Trouw: "Een intense en ontroerende film."

NRC: "Campillo maakt zijn eigen verleden als aidsactivist sluipenderwijs invoelbaar.

Je leert ze kennen, begrijpen en tenslotte liefhebben."

Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (Vrienden betalen €5,00)

meer uit agenda
120 BPM.