19
nov

Filosofiecafe Twente

Filosoof Henk Manschot over Nietzsche als ecofilosoof


Filosofiecafé Twente 19 november in Kulturhus Borne:
Nietzsche als ecofilosoof


Mensen in Twente op laagdrempelige manier in contact brengen met filosofie, ethiek en daaraan gerelateerde maatschappelijke onderwerpen. Dat is de doelstelling van het Filosofiecafe Twente.

Zondag 19 november is het weer tijd voor Filosofiecafé Twente. Dan verzorgt de filosoof Henk Manschot een lezing in Kulturhus Borne over Nietzsche als ecofilosoof.

“De aarde is ziek, en die ziekte heet de mens”. Deze diagnose stelde de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche 150 jaar geleden al. Hij opperde ook een remedie voor deze kwaal: blijf de aarde trouw! Leer van filosoof Henk Manschot in hoeverre Nietzsche's oproep om de aarde trouw te blijven als leidraad kan dienen voor een ecologische levenskunst.

Nietzsche's Übermensch blijkt groen. Manschot: “Als je de nazistische misinterpretatie en de daarop volgende beladenheid even laat voor wat ze zijn, kun je zien dat de Übermensch bij Nietzsche de mens is die zich verbindt met de aarde. Die mens is er nog lang niet. Het is een soort horizonfiguur, om je naar te richten. Deze Übermensch stelt niet langer de mens, maar de aarde centraal. Hij heeft de drijfveer om te zoeken naar een 'geaarde' cultuur." Nietzsche bleek een ecofilosoof avant la lettre.

Henk Manschot is emeritus-hoogleraar filosofie en ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek en voormalig directeur van het Kosmopolis-instituut van dezelfde universiteit. In het najaar van 2016 verscheen van zijn hand Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een Nietzscheaanse terrasofie.

Aanvang: 14.00 uur, zaal open vanaf 13.30 uur.
Entree: €10,00 voor volwassenen, jongeren tot 20 jaar betalen slechts €5,00. Hierbij inbegrepen is een kop koffie of thee vooraf of in de pauze. Andere consumpties tegen betaling van een te kopen muntje van € 2,-.
Het Filosofiecafe vindt plaats op de bovenverdieping van bibliotheek Borne.

U kunt zich opgeven door €10,- (of €5,00) over te maken op NL91 RABO 0198 2534 19 t.n.v. Filosofiecafé Twente o.v.v. lezing november 2017. Er zijn tevens kaarten verkrijgbaar aan de zaal als nog plaats is.

meer uit agenda
Filosofiecafe Twente