12
t/m 23 mrt

Kind onder Vuur

in 't Dijkhuis


Hoe eng is het om ’s nachts door het bos de grens over te steken zonder dat iemand je mag zien? Hoe gevaarlijk is het om continu op te moeten passen voor mijnen? In de tentoonstelling Kind onder Vuur die maandag 12 maart van start gaat in Borne ervaren kinderen hoe het voor hun leeftijdsgenootjes is om op te groeien in heftige omstandigheden.

Kind onder Vuur is een tentoonstelling waar leerlingen van groep zeven, acht en de brugklas leren hoe het is op te groeien in een oorlogssituatie of ineens vluchteling te zijn. Deze bijzondere tentoonstelling komt voort uit een samenwerking tussen het Haagse Humanity House en het Rode Kruis.

Wethouder Velten zal samen met de OBS Azelo de aftrap geven om 8.45. Daarna gaat de klas aan de gang met de opdrachten en filmpjes. Kind onder Vuur zal 2 weken te bezoeken zijn in het Dijkhuis.

Over de tentoonstelling
Deze indrukwekkende tentoonstelling toert 4 maanden door Twente, van 8 januari tot 20 april en gaat daarna naar Deventer. In dit filmpje kun je alvast een indruk krijgen van Kind onder Vuur.

De bibliotheek verzorgd een speciale boekencollectie omtrent dit onderwerp. Rode Kruis vrijwilligers geven op 13 maart een lezing over Humanitair Oorlogsrecht aan de ouders en leerkrachten van de scholen die de expositie bezoeken (HOR lezing). Uiteraard zijn ook belangstellenden welkom.

Over de kinderen onder vuur
De expositie vertelt de verhalen van Farah, Vian, Angie en Otim. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat raketten ‘s nachts ontploften in haar Syrische wijk. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft als kleine jongen uit Oeganda jarenlang door de jungle getrokken.

Hoe dat voor hen was – en hoe het nu met ze gaat - is te ervaren in de kindertentoonstelling. Doel is om zo scholieren meer begrip bij te brengen voor hun leeftijdsgenootjes ver weg die in oorlog opgroeien en voor de leeftijdsgenootjes dichterbij die uit oorlogen komen.

Tot en met 23 maart te zien in 't Dijkhuis, TMZ.

 

meer uit agenda
Kind onder Vuur