21
mrt

The Lobster.

Themamaand: humor


159 min.
Sciencefiction
Regie: Yorgos Lanthimos / Verenigd Koninkrijk / 2015

The Lobster is een ludiek protest tegen de dating-hysterie en de ideologie van de stelletjesmaatschappij. In een vaag nabije toekomst worden singles bij wet gedwongen binnen 45 dagen een geliefde te vinden, anders veranderen ze in een dier naar keuze. Voor Colin Farrells personage David betekent dat: een kreeft. Samen met andere alleenstaanden is hij afgevoerd naar een griezelig, afgelegen hotel waar ze dagelijks rituele spelletjes met wel heel bizarre regels moeten spelen om een geschikte partner te vinden.

Zoals elke film van Lanthimos is ook The lobster een reflectie op geconstrueerde gemeenschappen en de vreemde sociale regels die we erop nahouden om die gemeenschappen te reguleren. Maar The lobster is ook een ontroerend liefdesverhaal, dat moeiteloos van farce naar romance heen en weer gaat, geholpen en verpersoonlijkt door de prachtige Weisz, die zoals altijd een beetje van de wereld lijkt maar tegelijk met twee benen op de grond staat. Ook Farrell is prima gecast.

Lanthimos is in topvorm. De souplesse waarmee hij het absurdisme van Luis Buñuel mixt met Aldous Huxley’s Brave New World, en er toch helemaal zijn eigen handtekening onder zet, levert een tegendraadse, droogkomische klassieker op voor het post-Tindertijdperk. Wie kan dating nu nog serieus nemen?

Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (Vrienden betalen €5,00)

meer uit agenda
The Lobster.