7
feb

Una mujer fantástica.

Om 19.30 uur inleiding door Cinementaal


104 min.
Drama
Regie: Sebastián Lelio / Chili / 2017

Om 19.30 uur inleiding door Cinementaal

Cinementaal is opgericht met als doel om thema’s binnen de psychologie,
psychiatrie, filosofie of levenskunst op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Dit keer verzorgt Petra van Dijk de inleiding. Ze is een transgender vrouw met een missie. Als activist, jobcoach en bestuurslid van de patiëntenorganisatie Transvisie werkt ze al enkele jaren aan verdere emancipatie en participatie van, en een betere gezondheidszorg vóór Transpersonen. Haar motto is: "lach naar de wereld en de wereld lacht terug"

 

Una mujer fantastica, een ontwapenende ode aan een sterke vrouw

Wanneer de twintig jaar oudere vriend van transvrouw Marina plotseling overlijdt, krijgt zij van zijn familie en de autoriteiten een hoop tegenwind te verduren. In deze strijdbare, fantasievolle film wordt die tegenwind zelfs letterlijk verbeeld. De film confronteert de kijker op intelligente wijze met projecties over transgenders in deze ode aan Marina, ijzersterk gespeeld door debutante Daniela Vega. Marina is uniek en onttrekt zich aan elk label. Zij is niet zomaar een vrouw, maar een fantastische vrouw.

 

De film is van de Chileense auteur Lelio die eerder de festivalhit Gloria maakte. De actrice Daniela Vega die Marina speelt, was aanvankelijk als adviseur aan de film verbonden. Gaandeweg werd voor de regisseur steeds duidelijker dat zij de hoofdrol moest vertolken. De film gaat over oordelen. We zien hoe anderen over Marina oordelen, maar worden ook geconfronteerd met ons eigen oordeel. De regisseur stelt in een interview: ‘Iemand bekijken en benoemen zegt meer over degene die kijkt en benoemt dan over degene die wordt bekeken of beoordeeld. Dus onthullen de andere personages die haar veroordelen niets over haar, maar iets over zichzelf.’

De film werd op het filmfestival van Berlijn bekroond met de Zilveren Beer voor beste scenario.

 

De pers over Una mujer fantástica:

Volkskrant: "Aangrijpend (..) de regisseur weet precies hoe hij zijn film moet laten zwieren. Je raakt betoverd door de hoofdrolspeelster, die haar Marina een opgekropte kracht meegeeft."

Parool: "Een prachtig sprookje voor volwassenen."

Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (Vrienden betalen €5,00)

Kaarten kopen
meer uit agenda
Una mujer fantástica.