Wat is Foodshare?
In Nederland gooien we gemiddeld 50 kilo goed voedsel per persoon per jaar in de prullenbak. Een keer een tomaat over, een restje fruit, een pak yoghurt: al onze kleine beetjes bij elkaar leiden samen tot 800 miljoen kilo voedsel op de vuilnisbelt. Alleen in Nederland, in een jaar tijd. En dat terwijl het verbouwen, verwerken en vervoeren van de producten heel veel water, energie, brandstoffen en arbeid kost. Zonde toch?! De waarde van onze weggegooide boodschappen is gemiddeld €150,- per persoon per jaar. Dat kan ook anders!

Foodshare-kast Borne
Heeft u een potje zelfgemaakte jam over? Eieren uit eigen achtertuin? Bent u geen wijndrinker, maar heeft u nog een flesje staan van het laatste feestje? Of teveel pakken rijst ingeslagen? Iedereen heeft wel eens wat ‘over’. Via de Foodshare-kast kunt u overgebleven boodschappen aanbieden/ ruilen/delen aan/met andere mensen.

De Foodsharekast staat sinds oktober 2015 in de foyer van Kulturhus Borne en kreeg onmiddelijk ‘’medefoodshareders’’. Omdat de foyer vaak en veel gebruikt wordt voor tal van verschillende zaken, door tal van verschillende mensen en organisaties, moest de kast makkelijk te verplaatsen zijn. De kast staat daarom op wieltjes en niet altijd op dezelfde plek. Maar WEL altijd in de foyer! Dan weet u dat alvast.

Voor wie?
Voor iedereen! Kom gerust eten brengen, ruilen of meenemen uit de foodsharekast in het Kulturhus.

Wat in de Foodshare-kast mag staan
- Vers en verpakt eten.
- Klaargemaakt eten, voorzien van sticker met bereidingsdatum.
- Houdbaar eten ( niet te lang over datum).
- Aangebroken verpakkingen met vermelding van datum van opening.

 

Wat niet in de Foodshare-kast mag staan
- Alcoholische dranken.
- Vers eten dat over de datum is.
- Non-food producten.


Onderhoud van de Foodshare-kast
De Foodshare kast wordt dagelijks door vrijwilligers gecontroleerd op versheid, nonfood en netheid. Het is telkens weer een verrassing wat er in de kast ligt. Verse groente, een bonbonnetje of soyamelk, het assortiment wisselt eigenlijk dagelijks. De ene dag ligt de kast vol biscuitjes, de andere dag vol met thee. Heel fijn om te zien dat de kast goed gebruikt wordt! (Gebruik van de producten is overigens voor eigen risico).


Contact!
Mocht u iets tegenkomen in de kast wat er niet in hoort of iemand gebruikt de kast niet zoals het hoort, laat het de organisatie van Foodshare Borne dan weten. Dat kan via hun facebookpagina: www.facebook.com/foodshareborne

En via email : foodshareborne@gmail.com


Op de foto staat de organisatie van de Foodshare-kast Borne, van links naar rechts: Odette Wolters en Leonie Visser.