Wilbert Sleumer: saxofoon.

Wilbert komt uit Wierden, is getrouwd en heeft twee kinderen. Naast wandelen met hun hond, houdt hij van lezen en fotografie. Onderneemt graag uitstapjes met zijn gezin en speelt voor zijn hobby bij Harmonie Sint Jan uit Wierden.

In navolging van zijn broers werd Wilbert lid van de plaatselijke muziekvereniging en kreeg per toeval de saxofoon in handen. Dit bleek een gouden greep. De klank en de mogelijkheden van het instrument laaiden het muzikale vuur zo op, dat tijdens zijn middelbare school periode duidelijk werd dat Wilbert saxofoon zou gaan studeren aan het conservatorium. Tijdens zijn studie heeft hij  zich ontwikkeld tot een allround saxofonist/docent. Naast het spelen van het klassieke repertoire, is het spelen van lichte muziek hem ook niet vreemd. Dit komt weer goed van pas in zijn lespraktijk.

Momenteel is hij actief als saxofoondocent bij diverse muziekscholen in Twente en als dirigent bij twee muziekverenigingen. Daarnaast speelt hij Tenorsaxofoon in het Samoen Saxofoon Kwartet (www.samoen.nl), waar hij medeoprichter van is en in het Staring Blazers Ensemble. Het Samoen Saxofoon Kwartet zal in oktober 2015, voor de tweede keer in haar bestaan, een serie concerten verzorgen in China, op uitnodiging van het Chinese  Ministerie van Cultuur. Het Staring Blazers Ensemble heeft een unieke bezetting en speelt voornamelijk arrangementen van klassieke werken. Voor beide ensembles heeft Wilbert enkele arrangementen geschreven. Daarnaast speelt Wilbert regelmatig als remplaçant bij orkesten, musicalvereingingen  en andere ensembles. Grote voorbeelden voor Wilbert zijn Arno Bornkamp, Nobuya Sugawa (beiden klassiek saxofoon), Leonard Bernstein (dirigent/componist),Tower of Power en Queen.

Sinds 2014 geeft hij saxofoonles aan de muziekschool in Borne. Het mooiste moment in Borne zullen de D-examens zijn van enkele leerlingen, hopelijk komend schooljaar.

Iedereen kent de saxofoon van de popmuziek, maar daarnaast wordt de saxofoon steeds meer gebruikt in de klassieke muziek en heeft al decennia lang zijn plaats verovert in de jazz. Kortom: de saxofoon is een veelzijdig instrument met onbeperkte mogelijkheden. Van Barok tot Pop en van Bach tot Zappa, dat is het repertoire van de saxofonist.

Om deze muziek te kunnen spelen heb je een goed basis nodig, die je je eigen maakt vanaf de eerste lessen. Gelijk vanaf het begin maak je kennis met de diverse muziekstijlen om je te ontwikkelen tot een allround saxofonist. Naast de nodige technische oefeningen zullen voordracht en samenspel ook regelmatig aan de orde komen. Op zijn tijd komt ook muziek uit de pop-, film- en/of musicalwereld op de lessenaar. Daarbij heeft ook internet zijn intrede gedaan in de lespraktijk en kun je via diverse sites, meespelen met je favoriete artiest, film of musical.

Lessen is leuk, maar sommigen willen meer. De muziekschool organiseert eens per maand een open podium, hier kun je laten horen wat je al kan en tegelijk doe je podiumervaring op. Bijna iedereen begint op een altsaxofoon, maar na enkele jaren is het mogelijk om daarnaast ook andere saxofoons te leren spelen. Dit gaat heel gemakkelijk, aangezien de grepen hetzelfde zijn. Het instrument is alleen grote/kleiner dan een alt en blaast daardoor iets anders aan.

De saxofoon: een instrument dat zich overal thuis voelt en ongekende mogelijkheden biedt voor de saxofonist. De saxofoon is een verlengstuk van je stem: hij kan je laten huilen en lachen, kan zingen en kan schreeuwen en neemt je mee op je muzikale ontdekkingsreis door de muziekgeschiedenis. Een must voor iedere muziekliefhebber!