3
jun

"Ooit" van Miriam Guensberg

Literaire samenspraak o.l.v. Theo Hakkert


Oorlog is van alle tijden. Het treft miljoenen mensen. Als je beseft dat een van de slachtoffers je naaste of jezelf zou kunnen zijn, kan je niet anders dan helpen. Daarover gaat de aangrijpende roman "Ooit" van de in Twente opgegroeide schrijfster Miriam Guensberg. Naar aanleiding van de recente verschijning van Ooit en het vorig jaar verschenen Poolse tranen zal Miriam Guensberg onder leiding van Tubantiajournalist Theo Hakkert mede met het publiek over het bovenstaande van gedachten wisselen.


De schrijfster Miriam Guensberg is in Twente opgegroeid en de dochter van een Pools joodse arts, die mede verantwoordelijk was voor de bevrijding van Nederland en later de eerste anesthesist in Twente werd. Haar ouders hebben tot hun dood in Delden gewoond. De romans van Guensberg zijn meerdere malen genomineerd.
Ooit is haar achtste roman.

Miriam Guensberg studeerde filosofie en vergelijkende literatuurwetenschap. Ze is schrijfster. Haar romans zijn door
de pers altijd zeer positief ontvangen, ze stonden meerdere malen op de longlist van de Libris Literatuurprijs. De roman Poolse tranen stond op de shortlist van de WIZO literatuurprijs.


Theo Hakkert is recensent bij De Twentsche Courant Tubantia, redacteur bij Dizzie.nl en voormalig jurylid van de Libris Literatuurprijs.

 

 

 

 

 

"Ooit"
Na de dood van zijn grootmoeder vindt Ben Salomon in haar kluis een envelop die het dramatische levensverhaal bevat van de hem onbekende Ewa Kosinsky. Zij heeft in 1944/’45 gevangengezeten in het vrouwenstrafkamp Oberlangen. Hoe pijnlijk de ervaringen van deze jong gestorven Poolse vrouw ook waren, ze is altijd blijvenhopen op een betere wereld.Haar onthullingen raken Ben diep. Het contrast met zijn veilige leven als hedendaagse, westerse journalist had niet groter kunnen zijn.Gaandeweg besluit hij dan ook het roer drastisch om te gooien…Ooit is een roman die geen lezer onberoerd zal laten

Aanvang: 19.30 uur
Entree: €5,00

 

meer uit agenda
"Ooit" van Miriam Guensberg