Home  /  Agenda  /  Archief  /  170 Hz
13
mrt

170 Hz

Een zintuiglijke en zinnelijke film


Zestienjarige Evy (Gaite Jansen) valt op wilde jongens. Ze vindt het maar wat leuk wanneer haar nieuwe vriendje brutaal doet tegen haar vader en moeder. Dat brengt wat leven in de brouwerij tijdens de altijd zwijgzame maaltijden in het kille hypermoderne appartement van haar ouders.

 

En Nick (Michael Muller) is een echte bad boy. Hij heeft een motor, een stoere leren jas, wild haar, zonnebril en een baardje van een paar dagen. Het is spannend om met hem te vrijen en te dromen over weglopen. Weg van hier, zwanger worden en pas over vijf maanden terugkomen, wanneer niemand er nog iets aan kan doen.

 

Wat deze opstandige puberliefde anders maakt, is dat Evy en Nick doof zijn. 170 Hz is de hoogste lage toon die Nick nog horen kan: het diepe geluid van zijn motor of de knal van een dichtslaande deur. Voor de rest communiceren ze met handgebaren en heel veel tedere aanrakingen.

 

Maar Nick heeft een duistere kant. Hij heeft nachtmerries. Eerder zagen we hem al pissen op de Mercedes van zijn vader en een pestkop keihard terugpakken. ‘Wat is er? Waarom vertrekken we eerder?’ gebaart Evy bezorgd wanneer hij onverwachts besluit dat het nú tijd is om weg te lopen. Je voelt: er is iets mis.

 

Evy en Nick verbergen zich in een oude Russische onderzeeboot. Ze vrijen, lezen en wachten. Evy schrijft een dagboek op een oude tikmachine. Maar als de oude sonar van de duikboot het nog zou doen, dan zou je hem steeds harder horen bliepen: het geheim van Nick moet ooit aan de oppervlakte komen.

 

170 Hz won de publieksprijs tijdens het Nederland Film Festival 2011. Dat zal toch ook te danken zijn aan het fantastische sounddesign van Marco Vermaas. De vervormde zwembadgeluiden en verre echo’s maken deze ‘dove’ film ook tot een zeer boeiende luisterervaring.

 

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 8,00 ( €5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)

 

 

meer uit agenda
170 Hz