Home  /  Agenda  /  Archief  /  Café de Flore
3
apr

Café de Flore

Filmhuis Borne


Je hebt kalverliefdes die soms niet langer duren dan een dag, jeugdliefdes, liefdes op het eerste gezicht en de liefde zoals die in Café de Flore is neergezet. Het is geen liefde waarin dingen goed gaan, er problemen opduiken die overwonnen worden en alles uiteindelijk toch met een happy ending eindigt, maar een liefde die te omvattend is voor één leven.

 

Op het eerste gezicht lijkt het verhaal vrij simpel: Antoine (Kevin Parent), een DJ in Montréal, leidt een gelukkig leven dat alleen is voorbestemd voor enkele uitverkorenen. Hij heeft een mooie vriendin, twee mooie dochters, een liefhebbende familie, geld en een fijne baan. Zijn ex-vrouw Carole (Hélène Florent) komt niet over hem heen. De verbitterde ex is weliswaar een cliché personage, maar in dit verhaal is het niet de hedendaagse Carole die voor spanning zorgt, maar een liefde uit een vorig leven.

 

 De film begint met een schets van Antoine’s leven, in korte fragmenten en met een voice-over die over hem vertelt. Dat patroon volgt Vallée ook bij Jacqueline (Vanessa Paradis), die met haar gehandicapte zoontje Laurent in Parijs woont. Op het eerste gezicht lijkt hij vooral de tegenstelling tussen deze twee levens weer te willen geven. Ze spelen zich in totaal verschillende tijden en onder totaal verschillende omstandigheden af, wat een mooi contrast oplevert, maar waar verder geen verbinding in lijkt te zitten.

 

Lijkt, want als Carole op zoek gaat naar de reden voor haar gigantische liefdesverdriet om haar ex Antoine komt ze achter het ware verhaal van hun levens. Langzaam begint dan de verbinding tussen de twee neergezette verhalen duidelijk te worden. Ook losse fragmenten, die op het eerste gezicht nietszeggend lijken, en kleine terugkerende details, zoals de tattoo op Antoine's rug, krijgen ineens betekenis.

 

Cafe de Flore is een verbluffend, caleidoscopisch drama van de Canadese regisseur Vallée (C.R.A.Z.Y.) over een hippe dj in hedendaags Montréal en slovende moeder in het Parijs van de jaren zestig, en de wonderlijke manier waarop hun levens verbonden zijn. Soms op het pathetische af, maar sterk gespeeld – met name door Paradis als moeder van een jochie met Down – en briljant gemonteerd.

 

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 8,00 (€ 5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)

 

 

meer uit agenda
Café de Flore