Home  /  Agenda  /  Archief  /  Carol
21
dec

Carol

Schitterende, romantische verfilming van: the Price of Salt


Schitterende, romantische verfilming van Patricia Highsmiths bestseller over een tumultueuze liefdesrelatie in de jaren '50, gebaseerd op haar eigen ervaringen.Therese werkt in een warenhuis in Manhattan en droomt van een meer vervullend leven als ze Carol ontmoet, een verleidelijke vrouw die gevangen zit in een mislukt huwelijk. De vonk slaat onmiddellijk over, maar Carols echtgenoot neemt wraak door haar geschiktheid als moeder aan te vechten. Carol en Therese voelen zich gedwongen de situatie te ontvluchten. Een onverwachte gebeurtenis gooit hun beider levens overhoop.

 

Carol is een sublieme bewerking van de geruchtmakende roman The Price of Salt van Patricia Highsmith uit 1952. De beroemde thrillerauteur (van o.a. Strangers on a Train) schreef dat boek niet onder haar eigen naam, maar onder het pseudoniem Claire Morgan.The Price of Salt was deels op eigen ervaringen gebaseerd.

 

Cate Blanchett speelt de rol van Carol, maar hoe goed Blanchett ook speelt, uiteindelijk is de film toch van Therese (gespeeld door Rooney Mara), de jonge verkoopster, die in Carol geen aspirant schrijfster is – zoals Patricia Highsmith was – maar een aspirant fotografe. We zitten in de film vooral in haar hoofd, en actrice Rooney Mara speelt haar met precies de juiste mix van onzekerheid over de ontdekking dat ze van vrouwen houdt en de overtuiging dat het dan inderdaad maar zo moet zijn. Carol is – meer nog dan een liefdesdrama – een coming-of-age-verhaal. Maar van Therese, niet van Carol. Op het filmfestival van Cannes, waar de film in mei 2015 in wereldpremière ging, werd dan ook Mara en niet Blanchett door de jury uitgeroepen tot beste actrice.

Regie: Todd Haynes
Tijdsduur: 118 minuten
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (€5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)

Kaarten reserveren
meer uit agenda
Carol