8
mrt

Clownerie - start

Cursus van Debora ter Horst


Heb je zin in een portie lol, creativiteit, humor, relativeringsvermogen en lichtheid? Geef je dan op voor deze cursus! Clownerie is een vak apart, een theatervorm met eigen technieken, methodieken, spelvormen en vaardigheden. En toch schuilt in ieder mens een clown. Daarom is deze cursus misschien iets voor jou!

In een cyclus van tien weken leer je spelenderwijs over jezelf en het clownsvak. Wie ben je, hoe beweeg je, hoe denk je, wat voel je. Wat is humor, hoe maak je echt contact, wat maakt iets clownesk? Vragen die tijdens de cursus aan bod komen.

Wij mensen zijn geneigd om alles goed te willen doen, stellen dagelijks onbewust hoge eisen aan onszelf, oordelen. De clown laat alles los en staat open voor avontuur, succes en mislukking. Ervaar hoe het is om juist te genieten van fouten maken en daar hard om te lachen.

Met het kleinste maskertje ter wereld, de rode neus, zul je merken dat de clown je speelvrijheid geeft die je ook in je dagelijkse leven kan gebruiken. Je speelt geen clown maar je bent het.

Door je eigen aardigheden, kwetsbaarheid, falen en stralen ontstaat de clown. Eigenlijk hoef je er niet veel meer voor te doen dan jezelf te zijn!

Wat leer je in deze cursus?

Technieken en basisvaardigheden van het clownsvak

spelen zonder oordeel

genieten van fouten maken

samenspelen met een maatje

contact maken met publiek

een truc maken

improviseren; spelen met niets

problemen maken en uitvergroten


In 10 lessen gaan we werken met het lijf, emoties, vormen van contact maken, samenwerking, statussen, de lach en nog veel meer waarbij plezier en ontspanning het uitgangspunt is.

De veelzijdigheid van deze cursus maakt het interessant voor zowel diegene die het theatrale vak van de clown wil leren kennen, als voor diegene voor wie het clownen voornamelijk bedoeld is om zichzelf beter te leren kennen. Afhankelijk van het aantal cursisten is er misschien de mogelijkheid een kijkje te nemen in de praktijk.

Over de docent
Debora ter Horst is professioneel clown. Als Clown Spruit is zij o.a. werkzaam bij Stichting VisiteClowns en speelt voor mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. Debora maakt improvisatietheater, speelde in kindervoorstellingen, geeft improvisatie les, zingt in een smartlappenbandje en specialiseerde zich in clownerie. Bij dit laatste ligt haar hart en met de overtuiging dat de clown ook inzetbaar is in het dagelijkse leven, is het een levenswerk voor haar geworden.

Ze reisde al naar Lesbos, Athene en Nepal om daar te clownen voor (vluchtelingen) kinderen. Ze volgde vele trainingen op basis van theater en clownerie. Naast dat zij zelf graag speelt is zij een enthousiast docent.

Details
Clownerie bestaat uit 10 lessen en start op donderdag 8 maart 2018. De overige data zijn:
15-22-29 maart
5-19-26 april
17-24-31 mei
De tijden zijn: 9.30-11.00 uur.
Cursusgeld bedraagt €190,00.

Voor informatie kan men contact opnemen met de docent Debora: 06- 20666913 of hallo@clownspruit.nl​

AANMELDEN VOOR DEZE CURSUS KAN ONLINE VIA DEZE LINK

meer uit agenda
Clownerie - start