jun

mmv diverse artiesten

Entree: 10,- Euro
Reserveren: 06-20019585 / louisignatiusgall@gmail.com
Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa vanaf 30 minuten voor aanvang. U kunt reserveren via 06-20019585.

In maart 2016 overleed de Enschedese gitarist, componist en gitaardocent Louis Ignatius Gall. Gall woonde tevens langere tijd in Borne voordat hij naar Enschede verhuisde. De meeste inwoners van Enschede kenden hem als 'Die meneer die bij de Zuidmolen dagelijks de meeuwen voerde...'

Louis Ignatius Gall was echter veel meer dan dat. Louis Ignatius Gall was jarenlang de hoofdvakdocent klassiek gitaar aan het conservatorium van Enschede. Daarnaast was hij in de gitaarwereld wereldberoemd vanwege zijn lesmethodes en welluidende mooie composities.

Het levensverhaal van Gall is te zien in deze documentaire: https://www.youtube.com/watch?v=EIJ_0UazLZA&t=52s

Het was Gall's uitdrukkelijke wens dat er na zijn overlijden concerten georganiseerd zouden worden met zijn muziek. Het concert op zondag 3 Juni 2018 is alweer het zesde in de serie Louis Ignatius Gall In Memoriam Concerten. Een concert met prachtige Spaanse, Zuid-Amerikaanse en Italiaanse gitaarmuziek gecomponeerd door Louis Ignatius Gall en andere componisten.

Gall, die zelf meermaals concerten gaf in o.a. Carnegie Hall, was een bijzondere componist. Zijn composities waren er niet op gericht te vernieuwen of avant-garde te zijn... Louis Ignatius Gall hechtte er belang aan dat een breed publiek zijn muziek mooi zou vinden. Het concert op zondag 3 Juni in Kulturhus De Bijenkorf bevat dan ook prachtige werken van Gall waar een ieder van kan genieten. De musici die spelen hebben allen op hun eigen wijze een verbinding met Louis Ignatius Gall: Duo NIHZ, Antonio Fruscella en Duo Guichelaar-Besselink zorgen samen voor een vurig warm programma. Duo Guichelaar-Besselink brengt als speciale gast de violiste Dorothea Martin mee.

De musici en hun relatie tot Louis Ignatius Gall:

Duo Guichelaar-Besselink: beiden behaalden ze aan het conservatorium te Enschede hun diploma als uitvoerend musicus onder leiding van Louis Ignatius Gall. Na hun studie bleven ze met elkaar in contact en deze muzikale samenwerking is dan ook langjarig en bijzonder te noemen. Jan Guichelaar is daarnaast componist en was in deze hoedanigheid ook alom vertegenwoordigd in publicaties van bladmuziek van de uitgeverij van Louis Ignatius Gall. Samen met de excellente violiste Dorothea Martin zorgt het duo Guichelaar-Besselink voor vuurwerk met repertoire van John Dowland tot Astor Piazzolla.

Antonio Fruscella komt speciaal vanuit Italie naar Borne om een bijdrage te leveren aan dit In Memorian-concert. Zijn concerten brachten hem o.a. naar Libanon, Mexico, Taiwan en Rusland. Fruscella speelt prachtige muziek van o.a.Niccolo Paganini, Francisco Tarrege en Miguel Llobet maar uiteraard ook werk van Louis Ignatius Gall wat Fruscella speciaal voor deze gelegenheid heeft ingestudeerd.

De band tussen Louis Ignatius Gall en Duo NIHZ was een hele bijzondere. Duo NIHZ was aanwezig bij zijn overlijden en tekende Gall's laatste wensen op, waaronder deze concertserie. De laatste maanden van Louis’ leven was hij non-stop aan het componeren. 90% van de ontstane composities in de laatste 6 maanden van Louis’ leven zijn opgedragen aan Duo NIHZ. Bij dit ‘In Memoriam-concert’ mag Duo NIHZ zeker niet ontbreken. Duo NIHZ zal tijdens elk In Memoriam-concert een nieuwe compositie van Louis Ignatius Gall ter premiere brengen. Daarnaast is het concerteren in Borne een halve thuiswedstrijd voor Bobby Rootveld van Duo NIHZ. Hij komt immers oorspronkelijk uit Bornerbroek en Duo NIHZ organiseerde tussen 2001 en 2008 vele (gitaar)concerten in De Bornse Synagoge.

Voor meer informatie: www.louisignatiusgall.nl

Concert voor Louis Ignatius Gall