27
feb

De Rouille et d'os

Harde werkelijkheid en poetische beelden


Alain, roepnaam Ali, is een beest van een man: agressief, impulsief, een gespannen bonk vlees. Hij is met zijn zoontje Sam naar Antibes gekomen, aan de Côte d'Azur, waar zijn zus woont. Het kind is hem plotseling in de schoot geworpen: de moeder, met wie hij allang geen relatie meer had, is in Amsterdam opgepakt voor de handel in drugs.

 

Ali moet wennen aan zijn nieuwe rol als vader. Hij is een vechter, een voormalig kickbokskampioen. Al snel vindt hij een baantje als uitsmijter bij een discotheek, waar hij op een avond Stéphanie (Marion Cotillard) ontmoet. Ze is Ali's tegenpool. Stéphanie heeft haar leven goed op de rit; ze traint orka's in het attractiepark Marineland.

 

Op papier klinkt De rouille et d'os als een ongeloofwaardig melodrama. Stéphanie verliest bij een ongeluk beide onderbenen en raakt depressief. De enige die haar nog weet te raken is Ali, die inmiddels een schaduwcarrière is begonnen als illegale prijsvechter. Met elke klap tegen zijn hoofd lijkt hij, behalve tanden, ook steeds meer hersencellen te verliezen - en toch blijft Stéphanie iets in hem zien.

 

Audiard weet van het onwaarschijnlijke liefdesverhaal, losjes gebaseerd op verhalen van de Amerikaanse schrijver Craig Davidson, een meeslepende en overtuigende film te maken. Net als in zijn overdonderende gevangenisdrama "Un prophète" (2009) spelen bruut geweld en criminaliteit een belangrijke rol. Ook "Un prophète" kende daarnaast onverwacht tedere momenten, maar De rouille et d'os bevat een wel heel uitzonderlijke combinatie van testosteron, illegaliteit en onvervalste romantiek.

 

De rouille et d'os grootste troef is Matthias Schoenaerts. De Vlaamse acteur, internationaal doorgebroken met het Oscargenomineerde drama Rundskop, is fantastisch als de onbevangen, licht ontvlambare Ali.

 

 

meer uit agenda
De Rouille et d'os