mrt

De filosofie van het kijken

Filosofiecafé Twente

Professor Mieke Boon, hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de Universiteit Twente, spreekt op zondag 17 maart a.s. om 14.00 uur in het Filosofiecafé Twente (Kulturhus in Borne) over de filosofie van het kijken – kunst in een ander perspectief.

Museumbezoekers blijven gemiddeld 9 seconden voor een schilderij staan. Veel te kort om er recht aan te doen. Kun je beter en langer leren kijken? Jazeker, aldus filosofe Mieke Boon. Zij publiceerde samen met Henk Steenhuis, journalist bij dagblad Trouw, het boek 'Filosofie van het kijken, Kunst in ander perspectief' (2009, Lemniscaat). Mieke Boon zal in haar voordracht aandacht besteden aan verschillende kunstwerken en laten zien hoe je je eigen 'kijkmogelijkheden' kunt ontwikkelen. In haar voordracht zal ze uitleggen hoe filosofische ideeën het kijken kunnen veranderen, en dit kan leiden tot beschouwend kijken. Naar kunst, naar jezelf, naar de wereld om je heen.

Mieke Boon is hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de Universiteit Twente. In 1999 won ze de TUD essayprijs met haar boek 'Filosofische beelden in de wetenschap'. Sinds 2005 verzorgt ze samen met Peter Henk Steenhuis in Trouw de serie ‘Filosofie van het kijken’, waarin ze haar ideeën over kijken, denken, voelen en oordelen toegankelijk maakt voor een groot publiek. Haar profiel is te vinden op https://people.utwente.nl/m.boon. Zie ook www.filosofiecafetwente.nl

Plaats: Het Kulturhus, Bibliotheek, Marktstraat 23, Borne
Aanvang 14.00 uur, zaal open 13.30 uur
Entree 10 euro inclusief kop koffie of kop thee

U kunt zich vooraf opgeven door uiterlijk op donderdag voorafgaand aan de zondag waarop de lezing wordt gehouden € 10 over te maken op IBAN nummer NL91 RABO 0198 2534 19 t.n.v. Filosofiecafé Twente onder vermelding van lezing:MB. Ook kaarten aan de zaal verkrijgbaar. Voor jongeren geldt een reductie van € 5 .
Kaarten zien niet online of telefonisch te reserveren.

De filosofie van het kijken