21
apr

De laatste boer van Euvelgunne - docu

Documentaire van Bornse Tom Tieman


'De laatste boer van Euvelgunne' ging afgelopen januari in première in Groningen. Filmmaker is niemand minder dan Bornernaar Tom Tieman.

Een documentaire (Nederlands ondertiteld) die gaat over vasthouden aan je idealen, overtuigingen en levenswijze in tijden waarin technologie en industrie onherroepelijk oprukken en de dienst lijken uit te maken. De Laatste Boer van Euvelgunne is een sober portret van de eigenwijze Groninger boer Thies Dijkhuis die tegen de verdrukking van de stad in heeft voortgezet wat hij als zijn familieplicht zag.

In de docu wordt boer Thies Dijkhuis gevolgd, die samen met zijn broer Teun jarenlang gestreden heeft om zijn boerderij in het Groningse Euvelgunne te behoeden voor de oprukkende stad.

Regisseur Tom Tieman raakte gefascineerd door boer Thies Dijkhuis, die geboren en getogen is op boerderij Euvelgunnerheem. Tegenwoordig ligt de boerderij midden in het industrieterrein Eemspoort, maar vroeger keek Dijkhuis vanuit zijn boerderij uit over de weilanden.

Dijkhuis had net als veel collega-boeren weg kunnen gaan, maar hij besloot om samen met zijn broer Teun de strijd aan te gaan tegen de oprukkende stad om zijn land, dat aan de boorden van de historische rivier De Hunze ligt, te laten zoals het altijd is geweest.

Heroïek op een kleinschalige manier.

Aanvang is 20.00 uur, met inleiding van regisseur Tieman.
Entree: €4,00
 

 

 

Tickets kopen!
meer uit agenda
De laatste boer van Euvelgunne - docu