4
mrt

Deux jours, une nuit

Themamaand: Strijdbare vrouwen


Deze maand willen we aandacht besteden aan strijdbare vrouwen, vrouwen die zich niet neerleggen bij de hen toebedeelde rol. Het zijn vrouwen die de regie in eigen hand nemen. Ze maken keuzes met soms vergaande gevolgen, maar dat weerhoudt hen er niet van hun eigen weg te kiezen.


Deux jours, une nuit
Werkneemster Sandra is maanden overspannen thuisgebleven en wil weer gaan werken. Terwijl ze weg was, kwam haar werk gewoon af, omdat haar collega’s haar taken overnamen. Deze krijgen als beloning een bonus en daardoor raakt Sandra haar baan kwijt. Ze heeft precies een weekend de tijd om haar collega's ervan te overtuigen af te zien van hun bonus – die ze echt nodig hebben -, zodat zij haar baan kan houden.

Opnieuw een intelligent en aangrijpend sociaal drama van de Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne. De Dardennes zijn eind jaren zeventig begonnen als documentairemakers en stapten eind jaren negentig over op fictie. Maar in hun sociaal-realistische drama's (waaronder veel bekroonde films als La promesse, Le fils, en L'enfant) hebben ze altijd gestreefd naar een bijna documentaire-achtige aanpak. En dus filmden ze uit de hand, met natuurlijk licht en uitsluitend met niet-professionele acteurs. Voor de moeilijke en complexe rol van Sandra klopten ze echter aan bij de Franse filmster Marion Cotillard.

Marion Cotillaard is gekozen tot „ Beste Europese actrice” voor haar rol in de film Deux jours, un nuittwee 

Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (€5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)
Regie: Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne

 

 

meer uit agenda
Deux jours, une nuit