8
sep

Film: The Reader

Week van de alfabetisering


Lezen en schrijven is essentieel voor de toekomst van iedereen. Samen kunnen we veel doen om mensen die moeite hebben met lezen en schrijven een stap vooruit te helpen. Of dat nu gaat om het leren van een nieuwe taal of om het verbeteren van het Nederlands. 

Van 7-13 september is er in onze Bornse bibliotheek extra aandacht voor taal. Dinsdag 8 september vertoont bibliotheek Borne de indringende film: The Reader. Het intense verhaal sluit naadloos aan bij de week van de alfabetisering.

In The reader, de verfilming van de roman Der Vorleser van de Duitse auteur Bernhard Schlink, speelt Winslet Hanna Schmitz, een vrouw die we leren kennen door de ogen van haar jonge geliefde Michael (de uitstekende David Kross). De volwassen Michael (Ralph Fiennes) blikt terug op de rol die Hanna in zijn leven heeft gehad.

The reader beschrijft in verschillende tijdvakken de verhouding van Michael en Hanna, die elkaar voor het eerst vlak na de oorlog tegenkomen, als Michael, een onervaren 15-jarige jongen, valt voor een stugge oudere vrouw. Zij leidt hem de wereld van de seksualiteit binnen en hij leidt haar de wereld van de literatuur binnen: het voorspel bestaat uit voorlezen. Op een dag verdwijnt ze plotseling uit zijn leven, Michael aangeslagen achterlatend.

Acht jaar later zal hij haar pas terugzien, als hij als rechtenstudent een proces tegen een stel kampbewakers bijwoont. Tot zijn verbijstering ziet hij zijn verdwenen geliefde in de beklaagdenbank. Het is een indrukwekkende krachttoer van Winslet, een worsteling met schuld en schaamte, over haar oorlogsverleden, maar misschien meer nog over dat andere geheim, dat de geliefden bindt en dat het hart van de roman en de film vormt: het feit dat Hanna niet kan lezen.

Aanvang: 20.00 uur
Entree: gratis
Locatie: bovenverdieping bibliotheek Borne 

meer uit agenda
Film: The Reader