Home  /  Agenda  /  Archief  /  Film - Tonio
15
feb

Film - Tonio

Met inleiding door Cinementaal


Voorafgaand aan de film verzorgt Cinementaal een inleiding. Deze start om 19.30 uur. De inleiding wordt verzorgd door Ria Brinkman. Zij is ruim dertig jaar werkzaam binnen de geestelijke gezondheidszorg, onder meer op de klinische opnameafdeling voor psychiatrische problematiek en dagbehandeling en als ambulant medewerker. Sinds 2013 is Brinkman werkzaam vanuit haar eigen praktijk NAIN Systeemtherapie in Enter als systeemtherapeut. Ria Brinkman zal vanuit haar ervaring met verliesverwerking de film Tonio inleiden.

Mooie bewerking van A.F.Th van der Heijdens roman over de dood van zijn 22-jarige zoon Tonio, die in 2010 verongelukte na een avond stappen met vrienden. Net als het boek slaagt de film erin het peilloze verdriet van de ouders voelbaar te maken. Dankzij de manier van vertellen (we springen heen en weer in de tijd; droom en werkelijkheid lopen in elkaar over), maar vooral dankzij het geweldige acteren van Pierre Bokma en Rifka Lodeizen als A.F.Th van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich.

Tonio’s ouders Adri en Mirjam worden geconfronteerd met het grootste verlies dat hun leven voorgoed zal veranderen. Terwijl Mirjam hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet Adri het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven.

Adri wordt bij het schrijven voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politieagenten en artsen. Hij reconstrueert het leven van zijn zoon tijdens een radeloze queeste naar zin en betekenis. Tonio is de Nederlandse inzending voor de Oscars 2017.

Aanvang inleiding: 19.30 uur
Aanvang: 20.15 uur
Tijdsduur: 100 minuten
Regie: Paula van der Oest
Entree: €8,00 (€5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)

 

 

Kaarten reserveren
meer uit agenda
Film - Tonio