25
okt

Film Bram Fischer

Themamaand 'zwart-wit'


124 min.
Drama / thriller
Regie: Jean van de Velde / Nederland / 2016

Zuid-Afrika, 1963. De onvrede in het land tegen de ongelijkheid groeit. Op een middag pakt de politie de kopstukken van het ANC op. Aan deze groep wordt nog een negende persoon toegevoegd: Nelson Mandela. Er is het regime veel aan gelegen de groep ter dood veroordeeld te krijgen om zo een voorbeeld te stellen. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer de tiende verdachte had moeten zijn. Dat is de start van een proces waarin Fischer heikele paden bewandelt.

Portret van de Zuid-Afrikaanse advocaat Bram Fischer, de man die bekend werd als advocaat van Nelson Mandela. Hij komt voor een moreel dilemma te staan als de politie gaandeweg zijn dubbelrol ontdekt: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid én die van zijn gezin?
De film werd met 2 Gouden kalveren onderscheiden; beste acteur (Peter Paul Muller) en beste scenario (Jean van de Velde)

 

De pers over Bram Fischer:

★★★★ Filmkrant: "Zowel een sixties spionagethriller als een solide rechtbankdrama (..) bewonderenswaardig subtiele rol van Muller."

★★★★ NRC: "Sterk, op feiten gebaseerd rechtbankdrama over de strijd tegen apartheid. Met Peter Paul Muller als intrigerende held."

Aanvang film: 20.15 uur
Entree: €8,00, voor Vrienden van Filmhuis Borne €5,00

Kaarten kopen
meer uit agenda
Film Bram Fischer