20
sep

Film De kinderen van Juffrouw Kiet

Een ode aan de juf


113 min.
Documentaire
Regie: Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster / Nederland / 2016

 

De kinderen van juf Kiet is een hartverwarmende, grappige en aangrijpende film; een ode aan de juf. De kinderen in haar klas komen uit landen als Irak, Eritrea en Syrië. De kinderen zijn getraumatiseerd en soms agressief als ze bij juf Kiet in de klas komen. Maar de veilige, liefdevolle en inspirerende omgeving van het klaslokaal werkt helend. Deze vluchtelingen worden weer kinderen die graag spelen en leren: niet alleen woordjes en rekenen, maar ook hoe je samen problemen oplost en elkaars verschillende afkomst respecteert.

Een ode aan de leerkracht, in de stijl van de succesdocumentaire Être et avoir – dat stond de regisseurs voor ogen toen ze hun camera opstelden in de klas van Kiet Engels. Missie geslaagd: De kinderen van juf Kiet is zeker zo vertederend en onthullend als de Franse film. En de juf – eindeloos geduldig, lief maar kordaat – is een vondst. Dat haar klas wordt bevolkt door migrantenkinderen, waarvan sommigen flink getraumatiseerd zijn, geeft de film een extra dimensie. Een jaar lang worden ze gevolgd, zonder enig commentaar, wat de kijker uitdaagt met antropologische blik te observeren.

De pers over De kinderen van juf Kiet:

★★★★★ NRC: "Prachtig observerende documentaire die Être et avoir in sommige opzichten overtreft (..) al na een kwartier ben je verslaafd."

★★★★★ Volkskrant: "Een parel van een documentaire (..) messcherpe zorgvuldigheid (..) een klein monument."

★★★★★ Filmkrant: "De kinderen van juf Kiet is alles wat het moet zijn: een prachtig, filmisch document van een nauwkeurig geobserveerde verandering in het leven van nog hele kleine mensen die vaak veel te grote dingen hebben meegemaakt."

Aanvang film: 20.15 uur
Entree: €8,00, voor Vrienden van Filmhuis Borne €5,00

Kaarten kopen
meer uit agenda
Film De kinderen van Juffrouw Kiet