16
okt

Film Lina - 14.00 uur


Film - Lina, op zoek naar een wereld zonder verschil
Lina, een meisje met een verstandelijke beperking gaat, na de scheiding van haar ouders, met haar moeder en zussen Thelma en Melody wonen in een flat in Hengelo. Na de vervelende periode met de aan alcohol verslaafde vader, de scheiding, dochter Melody met borderline en Lina met haar beperking hoopt moeder een nieuw bestaan op te bouwen. Dochter Thelma staat haar bij als de ruzie met Melody of de problemen van Lina haar te zwaar worden. Lina wil maar een ding! Vrienden om samen leuke dingen te doen. Ze is op zoek naar een wereld zonder verschil waarin ze mag zijn wie ze is. De ontmoeting met een vriendengroep geeft haar leven een positieve draai maar zorgt ook voor spanning en angstige momenten. Zijn Lina en haar vrienden zich wel bewust van de gevaren van internet?

Het is goed om te weten, dat de film in de beleving van de makers geschikt is voor kinderen vanaf 12 jaar.

Aanvang: 14.00 uur
Entree: €7,50 - tickets kopen kan via de knop onderaan deze pagina.
LET OP: in deze corona tijd zal de zaal al vanaf 19:30 uur open zijn om iedereen verantwoord een plek te kunnen geven. U wordt begeleid naar een plek. Wij verzoeken u dan ook om gehoor te geven aan deze instructies. Er is geen kaartverkoop aan de deur. U kunt uw kaarten online aanschaffen. Kaarten bestellen bij de receptie van het Kulturhus kan tot op de dag van afspelen tot 17:00 uur.


Lina: voorgeschiedenis en filmproductie
Meer dan tien jaar geleden was het een idee van Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn om samen met professionals, amateurs en mensen met een beperking een speelfilm maken. Mulder schreef het script Lina en er werden mogelijkheden bekeken om de film te kunnen realiseren.

Stichting Crio (Creatief In Ontwikkeling) werd opgericht. Zie voor de doelstellingen van de ANBI stichting: www.stichtingcrio.nl

Sponsoren werden benaderd, de pers werd op de hoogte gebracht en er volgde een interview bij TV Oost. Door omstandigheden moest de start van het project Lina twee keer worden uitgesteld. In 2018-2019 werden leden van de cast en crew benaderd. In februari 2019 begonnen de eerste opnames.

Doordat de start van het project twee keer moest worden uitgesteld hadden een aantal sponsoren hun eerder toegezegde bijdrage toegekend aan andere lopende projecten. De film moest hierdoor worden gemaakt met een veel kleiner budget dan waar op was gerekend. Hans Mulder schreef het boek Lina om zo extra inkomsten te genereren.

Door de beperkte financiën moest worden afgezien van deelname van enkele professionals. Voor cast en crew werden daarom semi-professionals en amateurs benaderd die allen belangeloos hun medewerking toezegden. Jan Kolner uit Hertme, bekend van de oorlogsdocumentaire “Nooit Verteld” en andere foto- en filmproducties, bood aan de zorg voor beeld en geluid op zich te nemen. Muzikant Hans Klerkx componeerde de filmmuziek en Hans Mulder was verantwoordelijk voor de casting en de regie. In de film zullen de bijzondere prestaties van deze enthousiaste groep mensen (totaal 42 personen) te zien zijn.

In de maanden februari 2019 tot september 2020 is er op verschillende locaties in de hele regio gefilmd om het indringend verhaal gebaseerd op het boek Lina op film vast te leggen. Jan Kolner heeft zijn voortreffelijke camerawerk aaneen gesmeed tot een anderhalf uur durende film. De speciaal door Hans Klerkx gecomponeerde muziek maakt de film Lina compleet.

Meer informatie over het project: www.project-lina.nl

Tickets kopen!
meer uit agenda
Film Lina - 14.00 uur