4
sep

Filmhuis - Green Book

Regie: Peter Farrelly, VS, 2018


Green book
130 min.
Drama
Regie: Peter Farrelly, VS, 2018

 

De zwarte concertpianist Don Shirley gaat in 1962 op tournee naar het Amerikaanse Zuiden, waar nog strenge segregatiewetten gelden. Om problemen onderweg te vermijden, huurt hij een voormalige uitsmijter in als chauffeur en lijfwacht. Deze Tony is van Italiaanse komaf, onopgeleid en onbehouwen – de ultieme tegenpool van de verfijnde intellectueel Shirley. Een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen twee mannen, die gedwongen worden hun verschillen opzij te zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken.

Green book won de Oscar voor beste film en verschillende Golden Globes.

The negro motorist green book, zo heette de reisgids die tussen 1936 en 1966 jaarlijks werd uitgegeven door Victor Hugo Green, een zwarte postbode uit New York. Het boekje stond vol adressen van hotels, tankstations en uitgaansgelegenheden in de VS waar Afro-Amerikanen welkom waren.
In de film, gebaseerd op ware gebeurtenissen, heeft de beroemde zwarte pianist Don Shirley uit New York de gids hard nodig: hij heeft een tournee van twee maanden gepland door de Deep South, waar anno 1962 nog strenge segregatiewetten gelden. In de meeste zalen waar hij zal optreden, worden zwarte toeschouwers zelfs niet toegelaten.

 

De pers over Green book:

VPRO Cinema (★★★★★) 'Feelgoodfilm in de beste Hollywoodtraditie'
de Volkskrant (★★★) 'Voelt als een ouderwetse film'
NRC (★★★★) 'Onderhoudend spel met clichés'.

Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (€5,00 voor Vrienden van Filmhuis Borne)

 

 

Kaarten kopen
meer uit agenda
Filmhuis - Green Book