1
apr

Filmhuis - Utoya

***GECANCELLED***


93 min.
Drama
Regie: Erik Poppe, Noorwegen, 2018

Heftige film over de aanslag van 22 juli 2011 op het eiland Utøya, waar 69 deelnemers van een jeugdkamp werden doodgeschoten. De Noorse regisseur Poppe neemt ons mee naar de hel. Terrorist Anders Breivik wordt genoemd noch getoond in deze zeldzaam indringende reconstructie; alle aandacht gaat uit naar de slachtoffers. Hoofdpersoon Kaja is fictief, maar haar verhaal werd gebaseerd op getuigenissen van overlevenden. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.

Het gebruik van een onafgebroken shot is een poging om de onvoorstelbare lengte van de aanslag – 72 minuten – voor het publiek invoelbaar te maken.

De regisseur had twijfels over deze film, maar zette uiteindelijk door omdat hij merkte dat het in discussies over de ramp steeds meer over de dader en diens motieven ging, en steeds minder over de slachtoffers. Poppe besloot dat zijn film bovenal een eerbetoon aan de slachtoffers moest worden, en dat elke artistieke keuze in dienst daarvan moest staan. De terrorist wordt daarom niet bij naam genoemd en komt nooit vol in beeld.

De pers over Utøya:
VPRO Cinema (★★★★) 'Brengt chaos en paniek akelig dichtbij'
de Volkskrant (★★★★) '19-jarige speelt angstaanjagend goed'.

Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (€5,00 voor Vrienden van Filmhuis Borne)

 

 

Kaarten kopen
meer uit agenda
Filmhuis - Utoya