9
dec

Filmhuis Borne - La jaula de oro

Een aangrijpende roadmovie


Juan, Sara en Samuel zijn 15 jaar wanneer ze hun thuisland Guatemala ontvluchten om via Mexico de grens met de Verenigde Staten over te steken. Onderweg ontmoeten ze de indiaan Chouk die geen Spaans spreekt en geen officiële documenten heeft. Ze geloven allemaal dat er in Amerika een betere toekomst op ze staat te wachten, maar al snel wordt de harde realiteit duidelijk. De film is een aangrijpende en urgente roadmovie, een even betoverend als verpletterend anti-sprookje.

Quemada-Díez stelde zijn odyssee samen uit meer dan vijfhonderd verhalen van migranten die de reis daadwerkelijk maakten. Dat resulteert niet in een geijkt sociaal-realistisch drama, maar in een ingedikte allegorie over menselijke verhoudingen en de fundamentele vraag wat het leven waardevol maakt. Een ongekunstelde roadmovie en moderne western, met een hoofdrol voor de logge, roestige vrachttrein die als een onverschillig monster door ongerept groen, weerbarstige heuvels en de weidse woestijn trekt. Symbool voor een achterhaald vooruitgangsideaal, met de tieners op zijn rug.

De film is niet alleen aan alle kanten een perfect gedoseerde vertelling, maar ook een initiatierite die de tieners uit de droom helpt en van hun onschuld ontdoet. En daarmee de kijker.

Aanvang: 20.15 uur
Regie: Diego Quemada-Díez 
Tijdsduur: 102 minuten
Entree: €8,00 (€5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne) 

 

 

Kaarten reserveren
meer uit agenda
Filmhuis Borne - La jaula de oro