27
jan

Filmhuis Borne - Loin des hommes

Een aangrijpende film


Kort voor het uitbreken van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog wordt een leraar gedwongen een gevangene dwars door het Atlasgebergte naar een Frans-koloniale rechtbank te begeleiden. Tijdens de zware tocht, waarbij ze te maken krijgen met familieleden die zich willen wreken, het Franse leger en Algerijnse rebellen, groeit er langzaam een band tussen de twee mannen die moeten vechten voor hun vrijheid. De film, gebaseerd op een kort verhaal van Albert Camus, gaat over de botsing tussen twee culturen, twee religies en twee visies op het leven. 

Viggo Mortensen en Reda Kateb spelen de hoofdrollen in Loin des Hommes. De prachtige beelden van het Algerijnse landschap werden geschoten door Guillaume Deffontaine. Met muziek van Nick Cave en Warren Ellis.

Je zou Loin des hommes een Noord-Afrikaanse western kunnen noemen. De twee zwijgzame outsiders, het weidse landschap, de voortdurende dreiging van geweld, de sfeervolle muziek: het zijn allemaal typische westernelementen. Op zeker moment stappen de mannen zelfs een saloon binnen die zo uit het Wilde Westen lijkt geplukt.
Toch is Loin des hommes meer dan een genrefilm. De Franse regisseur en scenarist David Oelhoffen heeft goed ingezien dat het verhaal van Camus nog niets aan urgentie heeft ingeboet.

Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (€5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)
Regie: David Oelhoffen / Frankrijk / 2014

 

 

Kaarten reserveren
meer uit agenda
Filmhuis Borne - Loin des hommes