7
okt

Filmhuis Borne - Mr. Turner

Cultuurmaand Filmhuis Borne


Filmhuis themamaand: cultuur
Deze themamaand besteden we aandacht aan muziek en schilderkunst, twee uitingsvormen van cultuur. Van beiden hebben we de uitersten gekozen. We hebben gekozen voor Turner, een briljant kunstschilder die geen concessie deed aan de smaak van zijn publiek en de kunstenaar Walter Keane die vooral commercieel succesvol was en later een bedrieger bleek. Het Concertgebouworkest wordt gevolgd op zijn wereldtournee en laat ons genieten van klassieke muziek. In de film Whiplash staat de hedendaagse muziek en het slagwerk centraal. Voorafgaand aan de film:  Mr. Turner wordt er op 6 oktober door Elvira van Eijl een lezing verzorgd in de Bornse synagoge. 
 

Mr. Turner
In Mr. Turner schittert Timothy Spall als William Turner (1775-1851), de beroemde Britse kunstschilder, die even briljant als contactgestoord was. De film verhaalt over de laatste 25 jaar van de kunstenaar, de jaren waarin zijn verval begint, maar waarin hij ook de liefde vindt.  

Mr. Turner vertelt het prachtige levensverhaal van de man achter de meest beroemde landschapschilderijen en zeegezichten van zijn tijd. Timothy Spall won de prijs voor ‘Beste Acteur’ tijdens het Cannes Film Festival voor zijn vertolking van Mr. Turner. Acteur Timothy Spall speelt de rol van zijn leven als de getormenteerde schilder, die zich in gezelschap soms zo ongemakkelijk voelt dat hij alleen nog maar kan grommen. Spall heeft zich twee jaar lang verdiept in Turner. Hij las biografieën, nam schilderlessen en probeerde de schilder te doorgronden. Daarna ging hij samen met Leigh en de andere acteurs maandenlang repeteren om zich Turner nog meer eigen te maken. Het resultaat is een gelaagd filmpersonage. Dat even lomp als briljant kan zijn, even gevat als ongemakkelijk, maar altijd geloofwaardig is

Aanvang: 20.15 uur
Regie: Mike Leigh 
Tijdsduur: 149 minuten (deze film bevat een pauze)
Entree: €8,00 (€5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne) 

 

 

Kaarten reserveren
meer uit agenda
Filmhuis Borne - Mr. Turner