12
apr

Filosofiecafe Twente

Voedselethiek


Enkele in filosofie geïnteresseerde inwoners van Borne hebben het initiatief genomen tot de oprichting van een Filosofiecafé. Filosofie wordt vaak theoretisch en elitair gevonden. Maar een Filosofiecafé wil filosofie juist laagdrempelig maken en aanhaken bij uiteenlopende en praktische kwesties van het gewone leven. We willen het bij de onderwerpen vooral hebben over waarden niet over waarde. Waarden van mensen kunnen verschillen. Niemand heeft de wijsheid in pacht, ook filosofen niet. Net zo als alle andere zaken kun je logisch beargumenteerd nadenken trainen en daar wil het Filosofiecafé Twente een podium voor geven.

 

Een filosofiecafé is een locatie met sfeer
Waar het goed toeven is om met elkaar in discussie te gaan. Je kunt er als individu vrijblijvend terecht voor de meest filosofische kwesties of maatschappelijke onderwerpen met een filosofisch of ethisch randje. Het Filosofiecafé Twente wil voorlopig 4 bijeenkomsten per jaar organiseren op een zondagmiddag. In deze tweede editie draait het om Voedselethiek. Proffessor Michiel Korthals zal een lezing verzorgen over bio-ethiek, voeding, dieren en milieu. Michiel Korthals houdt zich intensief bezig met de ethische problemen van voeding en voedingproduktie. "Eten is pas echt lekker, als het ethisch verantwoord is". Door globalisering, overdreven claims van voedingsfabrikanten, fundamentele technologische ontwikkelingen, en politieke spelletjes wordt het echter steeds moeilijker voor consumenten om ethisch verantwoord te kopen, koken en eten.

Prof. Michiel Korthals over Voedselethiek

Een ondoordachte maaltijd is niet de moeite waard.  Wat kan voedselethiek betekenen?
De bekende Verlichting filosoof en vader van de mensenrechten Immanuel Kant stelt dat iemand onmondig is wanneer hij of zij iets in de mond stopt alleen omdat een ander dat zegt. Zelf je eten kiezen is en teken van mondigheid. Tegelijk is voor Kant samen eten essentieel, omdat het de tongen losmaakt voor een goede conversatie, die motiveert opinies te delen en tot gezamenlijke overtuigingen te komen. Mondigheid strekt zich uit over de aanvaardbare en niet aanvaardbare kanten van productieprocessen, of het nu gaat om eten of kledingstukken. Je kunt niet voortdurend bewust mondig zijn, maar je kunt wel proberen routines te kweken die op mondigheid berusten. Een dergelijke routine is bijvoorbeeld zelf koken.

Luister, praat en filosofeer mee in deze zeer actuele discussie!!
Aanvang: 13.30 uur
Start lezing: 14.00 uur
Entree: €10,00 (inclusief koffie/thee)


 

meer uit agenda
Filosofiecafe Twente