18
mrt

Filosofiecafe Twente: T. Meynen

De 4 levenszorgen volgens Irvin D.Yalom


Irvin D. Yalom is een van de beroemdste psychiaters ter wereld. Onder psychotherapeuten verwierf hij brede bekendheid met zijn standaardwerken The Theory and Practice of Group Psychotherapy en Existential Psychotherapy. Daarnaast heeft hij zich met zijn romans Nietzsches tranen, De therapeut en De Schopenhauer-kuur, die uitgroeiden tot bestsellers, nadrukkelijk op een breder publiek gericht. Zijn laatste grote roman Het raadsel Spinoza is onlangs verschenen. Yalom woont en werkt in Californië.

Irvin D. Yalom wordt beroemd met zijn boeken over existentiële psychotherapie en groepstherapie. Als therapeut is hij sterk beïnvloed door de existentiefilosofie van Heidegger, Sartre en Camus.

Centraal in Yaloms denken staan vier ‘levenszorgen’ die volgens hem ten grondslag liggen aan veel problemen van zijn patiënten, maar ook aan onze angsten en sombere buien. Ten eerste wordt ieder mens geconfronteerd met de zekerheid van zijn eigen sterfelijkheid. Ten tweede is ieder individu absoluut vrij, wat een kwellende verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ten derde betekent die eindigheid en verantwoordelijkheid dat we in een existentieel isolement verkeren. En ten slotte wordt ieder mens daardoor geplaagd door een onleefbaar besef van zinloosheid.

Timos Meynen
Drs. Timon Meynen studeerde wijsbegeerte en ook grondslagen en geschiedenis van de psychologie in Groningen. Daarna was hij werkzaam aan de universiteiten van Utrecht en Rotterdam. Hij deed onder meer onderzoek naar de wijsgerig antropologische aspecten van depersonalisatie (vervreemding van jezelf).

Momenteel begeleidt hij in zijn Filosofische Praktijk Faidros particulieren en organisaties bij bezinning (www.faidros.nl). Daarnaast is hij vertaler en tekstredacteur van boeken op het gebied van o.a. psychologie, psychotherapie en levenskunst. Tevens is hij een van de vaste auteurs van de Filosofie Kalender en de Psychologie Kalender.

Filosofiecafé bijwonen
Entree: € 10,--inclusief kop koffie of thee.

Entreekaart reserveren: NL 91 RABO 0198 2534 19, tnv Stichting Filosofiecafetwente, onder vermelding van “yalom”

Voor jongeren geldt een reductie van € 5,-
Meer informatie: www.filosofiecafetwente.nl

meer uit agenda
Filosofiecafe Twente: T. Meynen