20
sep

Filosofiecafe Twente - Hannah Arendt

Lezing door Hans Achterhuis


Enkele in filosofie geïnteresseerde inwoners van Borne hebben het initiatief genomen tot de oprichting van een Filosofiecafé. Filosofie wordt vaak theoretisch en elitair gevonden. Maar een Filosofiecafé wil filosofie juist laagdrempelig maken en aanhaken bij uiteenlopende en praktische kwesties van het gewone leven. We willen het bij de onderwerpen vooral hebben over waarden niet over waarde. Waarden van mensen kunnen verschillen. Niemand heeft de wijsheid in pacht, ook filosofen niet. Net zo als alle andere zaken kun je logisch beargumenteerd nadenken trainen en daar wil het Filosofiecafé Twente een podium voor geven.

 

Een filosofiecafé is een locatie met sfeer
Een locatie waar het goed toeven is om met elkaar in discussie te gaan. Je kunt er als individu vrijblijvend terecht voor de meest filosofische kwesties of maatschappelijke onderwerpen met een filosofisch of ethisch randje. Het Filosofiecafé Twente wil voorlopig 4 bijeenkomsten per jaar organiseren op een zondagmiddag. 

Hans Achterhuis en Hannah Arendt
In deze derde editie van het filosofiecafe verzorgt Hans Achterhuis een lezing over de  filosofe Hanna Arendt. Hans Achterhuis is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. Hij is bekend als publieke intellectueel die zich regelmatig mengt in maatschappelijke discussies. De nadruk in zijn werk ligt op de sociale filosofie, waarbij hij zich heeft gericht op thema’s als ontwikkelingshulp, welzijnswerk, schaarste en technologie. Hannah Arendt  was een Duits-Amerikaans-joodse filosofe en politiek denker, die zich onder andere heeft verdiept in de vragen die samenhangen met totalitaire politieke systemen.

Aanvang: 14.00 uur (zaal open om 13.30 uur)
Entree: €10,00 (inclusief kop koffie of thee) 
Ticketreserveringen: info@filosofiecafetwente.nl

WWW.FILOSOFIECAFETWENTE.NL

meer uit agenda
Filosofiecafe Twente - Hannah Arendt