10
apr

Filosofiecafe Twente - april

De ethiek van Arthur Schopenhauer en haar betekenis voor nu!


Zondag 10 april vindt er weer een Filosofiecafe plaats. Tijdens deze editie zal Dr. Joachim Aul een lezing verzorgen over de ethiek van Arthur Schopenhauer en haar betekenis voor nu

Dr. Joachim Aul: Het is mijn bedoeling om een gedeelte van de filosofie van Arthur Schopenhauer (1788 -1860) te bespreken, namelijk zijn ethiek. In dit kader zal zijn diep-pessimistische visie op de (met name menselijke) werkelijkheid aan bod komen – op de nooit te bevredigen begeerte en op het menselijk leed dat daaruit voortkomt.

Schopenhauers beschrijving van de “condition humaine” is gebaseerd op zijn metafysica van de “wil”. “Metafysic”’ wil zeggen, dat deze wil zich buiten onze ervaringswerkelijkheid bevindt, maar desalniettemin deze werkelijkheid (en zodoende ons leven) volledig beheerst. Omdat de wil niet aan de condities van onze werkelijkheid onderworpen is – en dat wil hier vooral zeggen: omdat hij onveranderlijk is- is Schopenhauers filosofie altijd actueel, vanaf het begin tot aan het einde van onze wereld.

Schopenhauer wordt af en toe geciteerd – ik zal dat in het Duits doen. Want hij was een grootmeester van de Duitse taal - zijn teksten vertalen is onbegonnen werk”.

Dr. Joachim Aul ( 1950) studeerde aan de Universiteit van Göttingen in Duitsland en promoveerde aldaar in 1982 . Hij was 10 jaar lang docent ‘Geschiedenis van de Filosofie’ aan de Universiteit Twente . Van zijn hand verscheen ondermeer ‘Filosofie: theoretisch en praktisch. Vier lezingen’ (Voorburg 2011.)

Aanvang: 14.00 (zaal open om 13.30 uur)
Entree: €10,00 inclusief kop koffie of thee
Tickets: U kunt zich vooraf opgeven bij info@filosofiecafetwente.nl en door het bedrag over te maken op IBAN nummer NL91 RABO 0198 2534 19 t.n.v. Filosofiecafé Twente onder vermelding van ‘lezing Schopenhauer’. Plaatsgarantie bij betaling vooraf, die uiterlijk op donderdag 7 april op de rekening van het Filosofiecafé Twente staat. Ook kaartverkoop aan de zaal.

meer uit agenda
Filosofiecafe Twente - april