Gerard de Lairesse en de Gouden Eeuw

Lezing door Miranda Nieuwenhuis

Kunsthistorica MIranda Nieuwenhuis komt opnieuw een fascinerende lezing geven in Kulturhus Borne. De vorige keer vertelde zij over de symboliek van sieraden door de eeuwen heen. Deze keer gaat het over de werken van schilder Gerard de Lairesse, één van de grootmeesters van de Gouden Eeuw. Natuurlijk is het geen toeval dat de tentoonstelling ‘Eindelijk! De Lairesse’ van 10 september tot en met 22 januari 2017 te zien is in Rijksmuseum Twenthe.

In de laatste decennia van de 17e eeuw is de Lairesse, naast Rembrandt, één van de belangrijkste schilders in de Nederlanden. Zijn werk kan men classicistisch noemen en vormt in deze tijd al snel een ideaalbeeld dat door veel andere kunstenaars wordt opgevolgd.

Toch is de belangstelling voor de Lairesse steeds minder geworden omdat zijn werk niet goed valt in te delen in ons nationaal erfgoed en vaak als niet typisch Nederlands wordt gezien. Dit is te wijten aan de zoektocht van Nederland naar een eigen identiteit na de Bataafse Republiek. Vanaf dit moment paste De Lairesse niet meer in het nationalistisch zelfbeeld. Hij was ’te Frans’ en niet ‘Hollandsch’ genoeg.

De werken van De Lairesse werden hierdoor in de loop van de tijd dus verdrongen uit ons nationaal geheugen, maar door de echte liefhebbers zijn zij nooit vergeten! Saillant detail: hij werd plotseling blind door syfilis.

Entree: €5,00 (incl. kopje koffie/thee
Locatie: 1e etage bibliotheek, in het theatergedeelte