Home  /  Agenda  /  Archief  /  Hannah Arendt
5
feb

Hannah Arendt

Met extra lezing op 7 februari!


De Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt (Barbara Sukowa) moet haar vaderland verlaten (ze werd geboren in 1906 in Linden bij Hannover). Ze vlucht voor de nazi's naar Amerika, waar ze onder andere werkt als journalist en docent. In 1951 krijgt zij het Amerikaanse staatsburgerschap. Tien jaar later neemt ze een baan aan bij de krant The New Yorker en reist als waarnemer naar het proces van de SS'er Adolf Eichmann in Israël. De resultaten van haar bevindingen vat zij samen in een boek De banaliteit van het kwaad: het Kwaad manifesteert zich niet in kwade wil, maar in de afwezigheid van kritisch denkvermogen. Daarmee veroorzaakt zij grote controverse, niet alleen onder filosofen, maar ook bij haar collega’s en vrienden.

Regie: Margarethe von Trotta
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (€5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne) 

De Bornse Synagoge organiseert vervolgens op vrijdag 7 februari een aanvullende lezing/discussieavond over het werk van Hannah Arendt met medewerking van Louise van Baar en Frits Willems.
Arendts denkbeelden over het kwaad in de wereld, over terrorisme en wereldvreemdheid zijn nog altijd onderwerp van discussie en daardoor onverminderd actueel. 

 

meer uit agenda
Hannah Arendt