28
okt

Het Synagogepad

Wandel langs een stukje Joodse Geschiedenis!


Ontdek de boeiende Joodse geschiedenis in Borne en bewonder de Joodse monumenten met ‘’Het Synagogepad’’. Op 28 oktober organiseert  VVV Kulturhus Borne het Synagogepad. Aan de hand van een mooi uitgegeven boekje wandelt u langs de sporen die de Joodse mensen in Borne hebben achtergelaten.
 

Borne is een van de eerste plaatsen in Twente waar zich joden gevestigd hebben, al in 1695 wordt een Joodse inwoner gemeld. Borne kent dan ook een rijke historie waar de Joodse inwoners een grote stempel op hebben gedrukt. De textielindustrie is daar een goed voorbeeld van; de textielfabriek van Spanjaard bood aan veel mensen in Borne werk. Deze familie Spanjaard, en ook andere Joodse families, hebben in Borne prachtige panden laten bouwen waarvan een aantal bewaard zijn gebleven. Omdat de Joodse gemeenschap in Borne in de loop der jaren groeide werd de synagoge opgericht, met bijbehorend badhuis. Ook ontstond de Joodse school en werd er een Joodse begraafplaats opgericht. ‘’Het Synagogepad’’ is een wandeling langs het Joodse culturele erfgoed van Borne, Joodse monumenten en langs de ‘’Stolpersteine’’.

 

‘’Stolpersteine’’ is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven zijn. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine (lett. 'struikelstenen') omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.

 

Zondag 28 oktober zullen een aantal panden en de begraafplaats voor deze gelegenheid opengesteld zijn. Ook zijn er gidsen aanwezig die een rondleiding verzorgen en uw vragen beantwoorden. In de Bornse Synagoge zullen Jos Beunders, piano, Bram van der Beek, zang, en Manfred Skoreng, cello, zorgen voor muziek en Stevine Groenen voor gedichten en teksten.
 

De wandeling start tussen 11.00 en 14.00 uur bij de Bornse Synagoge, Ennekerdijk 17.

Deelname kost € 3,00 per persoon, kinderen tot 16 jaar kunnen gratis mee.

Het boekje met daarin de route kost € 3,00.

meer uit agenda
Het Synagogepad