Home  /  Agenda  /  Archief  /  Holy Motors
1
mei

Holy Motors

Bizarre, uitdagende en intrigerende Must-See


Iedereen kent ze wel: de films waarin een eerbiedwaardige familieman eigenlijk een geheim agent is en hij zijn dubbelleven angstvallig in balans moet zien te houden. Was het voor Monsieur Oscar, het hoofdpersonage van Holy Motors, maar zo simpel.

 

Op een doorsneewerkdag klimt Oscar als bankier in de auto, om onder meer als kromgetrokken bedelares, viezige kannibaal, huurmoordenaar en straatmuzikant tevoorschijn te komen. En dan moet hij ook nog eens een vaderlijk gesprek met zijn dochtertje voeren, nadat hij haar bij een verjaardagsfeestje heeft afgehaald. Schrale troost: misschien is die vaderrol ook slechts één van de gedaantes die Oscar aanneemt, terwijl hij in zijn als kleedkamer uitgedoste mega-limousine door Parijs wordt gereden.

 

Wie Monsieur Oscar 'eigenlijk' is, en in wiens opdracht hij zijn maffe verkleedkunsten uitvoert, wordt steeds vager en irrelevanter. Wat droom is en wat werkelijkheid, of een personage sterft of doet alsof, lijkt enkel af te hangen van wat er in Oscars agenda staat.

 

En zo stort het levenslustige, steeds van stijl verschietende Holy Motors je van de ene verbazing in de andere. Zeker wanneer Hollywoodster Eva Mendes zich door Oscar in kannibaalornaat naar het riool laat sleuren of een kortgeknipte Kylie Minogue de film in een melancholieke musical verandert.

 

Het meest verbijsterend blijft echter de veelkoppige verschijning van hoofdrolspeler Denis Lavant, met wie Carax eerder al drie speelfilms maakte. Met de souplesse van een boeienkoning wurmt Lavant zich door zijn elf rollen; Holy Motors laat zich dan ook gemakkelijk begrijpen als een duizelingwekkend eerbetoon aan Lavants grenzeloze acteertalent.

 

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 8,00 (€ 5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)

 

 

meer uit agenda
Holy Motors