Home  /  Agenda  /  Archief  /  Ida
6
mei

Ida

een ontroerend en intiem drama!


Polen 1962. Anna staat op het punt om haar gelofte af te leggen bij de kloosterschool waar ze ooit werd opgenomen als wees. Maar alles verandert als blijkt dat ze nog familie heeft: Wanda, de zus van haar moeder. Voordat ze haar gelofte kan afleggen, begint ze samen met Wanda een zoektocht naar haar ijzingwekkende verleden en komt ze voor de beslissing te staan: teruggaan naar het klooster of een nieuwe weg inslaan?  Ida is een ontroerend en intiem drama, oogverblindend mooi geschoten in zwart-wit.

Ida is een bevestiging van het enorme talent van de regisseur: een indringend, verstild en uitgebalanceerd drama dat door de schitterende zwart-witfotografie en uitgekiende shots herinneringen oproept aan het werk van Robert Bresson en – vooral – Carl Th. Dreyer. Met geweldige hoofdrollen van de debuterende Agata Trzebuchowska (Anna/Ida) en Agata Kulesza (Wanda) en goed gekozen muziek, onder meer 'Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ' van Johann Sebastian Bach. Dit alles maakt Ida tot een ontroerend pleidooi voor het leven – hoe gruwelijk dat soms ook is.

Ida is uitgeroepen tot Beste Europese film 2014. De film heeft de European Film Award gekregen voor de beste Europese regisseur. Het beste scenario en het beste camerawerk waren ook voor Ida. De film kreeg ook de Publieksprijs.
Tevens won Ida een Oscar in 2015 voor de beste buitenlandse film.


Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (€5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)
Regie: Pawel Pawlikowski


 

 

 

meer uit agenda
Ida