In Memoriam Concert voor Louis Ignatius Gall

Met gitaar, Saxofoon, Blokfuit, Swingjazz en Klezmer

In maart 2016 overleed de Enschedese gitarist, componist en gitaardocent Louis Ignatius Gall. De meeste inwoners van Enschede kenden hem als 'Die meneer die bij de Zuidmolen dagelijks de meeuwen voerde...' Daarnaast woonde Gall lange tijd in Borne.

Het was Gall's uitdrukkelijke wens dat er na zijn overlijden concerten georganiseerd zouden worden met zijn muziek. Het concert op zondag 21 April is het tweede Louis Ignatius Gall In Memoriam Concert wat in Borne plaat vindt. Een concert met prachtige Spaanse, Zuid-Amerikaanse en Indonesische gitaarmuziek gecomponeerd door Louis Ignatius Gall. Dit wordt aangevuld met prachtige traditionele gitaarmuziek, klezmer en swingjazz.

Gall, die zelf meermaals concerten gaf in o.a. Carnegie Hall, was een bijzondere componist. Zijn composities waren er niet op gericht te vernieuwen of avant-garde te zijn... Louis Ignatius Gall hechtte er belang aan dat een breed publiek zijn muziek mooi zou vinden. Het concert bevat dan ook prachtige werken van Gall waar een ieder van kan genieten. De musici die spelen hebben allen op hun eigen wijze een verbinding met Louis Ignatius Gall: Duo NIHZ, Samuel Klemke, Emma Rush, Alexei Belousov, Gergely Pazmandi zorgen samen voor een vurig warm programma.

Emma Rush is een gitariste uit Canada. De vrouwelijke gitaristen die het 'maken' in de klassieke gitaarwereld zijn helaas te dun gezaaid en Emma Rush is hierop een uitzondering. Rush is een virtuoos die de muziek van Gall prachtig kan laten klinken.

Belousov (Israel/Rusland) en Klemke (Duitsland) zijn bekende gitaarvirtuozen die al vaker de stukken van Gall hebben uitgevoerd en beiden ook Gall nog ontmoet hebben toen Gall nog in leven was. Louis Ignatius Gall had groot respect voor beide musici.

De band tussen Louis Ignatius Gall en Duo NIHZ was een hele bijzondere. Niet voor niets was Duo NIHZ aanwezig bij zijn overlijden en tekende Duo NIHZ zijn laatste wensen op, waaronder deze concertserie. De laatste maanden van Louis’ leven was hij non-stop aan het componeren. 90% van de ontstane composities in de laatste 6 maanden van Louis’ leven zijn opgedragen aan Duo NIHZ. Bij dit ‘In Memoriam-concert’ mag Duo NIHZ zeker niet ontbreken. Duo NIHZ zal tijdens elk In Memoriam-concert een nieuwe compositie van Louis Ignatius Gall ter premiere brengen.

Gergely Pazmandi ontmoette tijdens zijn studie aan het conservatorium Enschede Louis Ignatius Gall en is als saxophonist aanwezig bij dit concert om te zorgen voor een mooie klankafwisseling. Deze Jazz-Virtuoos brengt tussen de klassieke tonen van de gitaar een prachtige afwisseling.

Louis Ignatius Gall was jarenlang de hoofdvakdocent klassiek gitaar aan het conservatorium van Enschede. Daarnaast was hij in de gitaarwereld wereldberoemd vanwege zijn lesmethodes en welluidende mooie composities. Het levensverhaal van Gall is te zien in deze documentaire: https://www.youtube.com/watch?v=EIJ_0UazLZA&t=52s

Zondag 21 April, aanvang 14.00 uur
Locatie: Kulturhus Borne