In het hart van de renaissance

Lezing door kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis

Rafaël, Titiaan, Bellini zijn grote namen uit de Italiaanse renaissance die op dit moment te zien zijn in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Aan de hand van de prachtige werken van deze en andere beroemde schilders uit het Noord Italië van het cinquecento krijgt u in deze lezing een duidelijk overzicht van alle vernieuwingen en ontwikkelingen binnen de schilderkunst in deze periode te zien.

De prachtige portretten van onder andere Moroni, Moretto, Savoldo zijn getuigen van de vakkundigheid en nieuwe stijlelementen die de schilders toepasten in hun werk. De zestiende eeuw wordt dan ook niet voor niets de eeuw van de portretten genoemd. Naast de belangstelling voor de antieke oudheid op zowel cultureel, filosofisch en politiek gebied was het meest kenmerkende aspect in de schilderkunst een zo natuurgetrouw mogelijke weergave van de werkelijkheid na te bootsen.

Binnen de religieuze schilderkunst zien we veranderingen ontstaan die gericht waren op het verkleinen van de afstand tussen de gelovige en de heiligen, door deze zoveel mogelijk te vermenselijken. Deze ontwikkeling kunnen we goed terugvinden op de uiterst gedetailleerde werken van Rafaël, Romanino, Solario en andere meesters die de toon zetten van de tentoonstelling In het hart van de renaissance (tot en met 18 juni ).

Op de 1e etage van de bibliotheek
Entree: €5,00