4
t/m 5 feb

Kind onder Vuur

Tentoonstelling voor basisschool leerlingen


Kind onder Vuur is een tentoonstelling waarin basisschool leerlingen leren hoe het is om op groeien in een oorlogssituatie.

Hoe eng is het om ’s nachts door het bos de grens over te steken zonder dat iemand je mag zien? Hoe gevaarlijk is het om continu op te moeten passen voor mijnen? In de nieuwe tentoonstelling Kind onder Vuur, die van maandag 25 januari tot en met 29 april door Twente reist, ervaren kinderen hoe het voor hun leeftijdsgenootjes is om op te groeien in heftige omstandigheden.

Van 25 januari tot en met 5 februari is deze tentoonstelling te bezichtigen in onze bibliotheek.

Kind onder Vuur is een tentoonstelling waar leerlingen van groep zeven, acht en de brugklas leren hoe het is op te groeien in een oorlogssituatie of ineens vluchteling te zijn. Deze bijzondere tentoonstelling komt voort uit een samenwerking tussen het Haagse Humanity House en het Rode Kruis. 

Over de kinderen onder vuur

De expositie vertelt de verhalen van Farah, Vian, Angie en Otim. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat raketten ‘s nachts ontploften in haar Syrische wijk. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft als kleine jongen uit Oeganda jarenlang door de jungle getrokken. 

Hoe dat voor hen was – en hoe het nu met ze gaat - is te ervaren in de kindertentoonstelling. Doel is om zo scholieren meer begrip bij te brengen voor hun leeftijdsgenootjes ver weg die in oorlog opgroeien en voor de leeftijdsgenootjes dichterbij die uit oorlogen komen. 

Werkvormen
De tentoonstellings-tent heeft de vormvan een kruis. In de binnenruimte krijgen de kinderen een verhaal te zien en te horen van een kind in een oorlogsgebied. In de buitenruimtes gaan ze daar mee aan de slag door middel van een opdracht. Voor en na de tentoonstelling gaat een Rode Kruis vrijwilliger met de kinderen klassikaal in gesprek. Zo worden de kinderen rustig in het onderwerp oorlog meegenomen en vervolgens ook weer begeleid bij de schakel van oorlog naar hun eigen leven.

Duur
In totaal duurt een bezoek aan de tentoonstelling met één klas anderhalf uur. De kinderen blijven acht minuten in een ruimte, voordat ze door draaien naar een andere binnen- of buitenruimte.

Informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de werkgroep Kind Onder Vuur Twente van het Rode Kruis:  Marianne Stevelink; 06-41529740, mail naar: KOVTwente@rodekruis.nl

meer uit agenda
Kind onder Vuur