12
okt

Knielen op een bed violen

Themamaand: boekverfilming


Jeugdliefdes Hans en Margje leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij. Beiden werken hard om het bedrijf gezond te houden, maar hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar houdt ze sterk. Als Hans op een dag in aanraking komt met een prediker en daarna een diep religieuze ervaring heeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving.
 

Een ontroerende film over liefde, geloof en het maken van keuzes.
Verfilming van Jan Siebelinks gelijknamige bestseller, met Barry Atsma, Noortje Herlaar en Gaite Jansen. Met 800.000 exemplaren is Jan Siebelinks Knielen op een bed violen (2005) de best verkochte Nederlandse naoorlogse roman. Logisch dat daar snel een film van moest komen. Toch duurde dat nog even, want eerst beet Paul Verhoeven zijn tanden erop stuk. Problemen met het budget, heet het officieel.
Collega Ben Sombogaart, die het project van Verhoeven overnam en het wel tot een goede einde bracht, hoorde ook een andere reden: ‘Paul kreeg een hekel aan de hoofdpersoon. Hij was niet de enige, want ik heb begrepen dat veel mensen die het boek kochten het nooit hebben uitgelezen. Omdat ze zich verschrikkelijk ergerden aan de hoofdpersoon, die alles heeft en het vervolgens stuk maakt’. Sombogaart besloot de ziel van het boek te vangen in zijn film. En dat was de liefdesgeschiedenis van Hans en Margje. Wat er ook gebeurt, die twee blijven van elkaar houden. Margje heeft hem nooit de rug toegekeerd.

Regie: Ben Sombogaart
Tijdsduur: 112 minuten
Aanvang: 20.15 uur
Entree: €8,00 (€5,00 voor virenden van Filmhuis Borne

 

 

 

Kaarten reserveren
meer uit agenda
Knielen op een bed violen