8
sep

Kunstlezing: Theo Wolvecamp

De realiteit van Theo Wolvecamp


​De tentoonstelling Wolvecamp & De Weerd-Geestdrift voor de schilderkunst is tot en met 15 oktober 2017 te bezichtigen in het Rijksmuseum Twenthe.

“Het gaat erom de realiteit die in jezelf leeft op een universeel plan te brengen. Het gaat altijd om de uitdrukking van gevoel die bij zoveel mogelijk mensen weerklank vindt.”

Deze woorden van Theo Wolvecamp (1925-1992) geven een kernachtig beeld van zijn werk. Zijn doel was immers om tot een levensexpressie in de vorm van een schilderij te komen waarbij materiaal en techniek van ondergeschikt belang was. In zijn kunst draait alles om inhoud.

Dit principe zien we veel terug bij kunstenaars in de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw, onder andere bij de Cobra beweging (1948-1951), waar Wolvecamp deel vanuit maakte. In de naoorlogse periode was men op zoek naar nieuwe kunstvormen, en naar een manier waarop uiting gegeven kon worden aan die zoektocht.

Het activeren van de scheppingsdrang zag Theo Wolvecamp als voornaamste taak. Diezelfde scheppingsdrang zien we ook terug bij zijn Hengelose vriend Eef de Weerd.

In deze lezing geeft kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis uitleg over het leven, werk en inspiratie van Theo Wolvecamp. En natuurlijk komt de vriendschap met zijn kunstbroeder Eef de Weerd ook aan bod.

Aanvang: 20.00 uur
Entree: €5,00
Op de 1e etage van de bibliotheek.

Kaarten kopen
meer uit agenda
Kunstlezing: Theo Wolvecamp