14
nov

Midnight in Paris

Eindelijk een nieuw meesterwerk van Woody Allen


Woensdag 14 november

Romanschrijver Gil (Owen Wilson) heeft het gevoel alsof hij thuiskomt, als hij voor een kort verblijf arriveert in de Franse hoofdstad. De stijl, de grandeur, de gebouwen die historie ademen; het is allemaal zoveel anders, zoveel mooier dan in Amerika. Zijn verloofde Inez (Rachel McAdams) is veel minder onder de indruk, en dat geldt nog sterker voor zijn stinkend rijke schoonouders, die het tripje betalen.

 

Gil ontdekt dat er ergens in de stad, precies om middernacht, een koets voorbij komt die mensen van nu meeneemt naar het Parijs van de jaren twintig. Waar Hemingway zich avond na avond bezat in gezelschap van het echtpaar Fitzgerald, waar het huis van Gertrude Stein een zoete inval is voor artiesten als T.S. Eliot, Pablo Picasso en Luis Bunuel. En waar Gil zich nu met grote ogen van verwondering en een kloppend hart tussen mengt. Dit is pas het échte, volle leven, waartegen zijn dagen met Inez anno 2011 flets afsteken.

 

Natuurlijk zijn er consequenties verbonden aan dat heen en weer gereis in de tijd, natuurlijk moet Gil wreed ontdekken dat het leven, al verschillen de details, altijd en overal dezelfde doffe ellende met zich meebrengt.

 

Met Midnight in Paris maakte Allen voor het eerst in lange tijd weer eens een komedie met ’zichzelf’ in de hoofdrol; met een neurotische, intelligente, onzekere schrijver dus, die in het grootstedelijke moderne leven bijkans kopje onder gaat. Omdat hij er zelf inmiddels echt te oud is voor is, liet hij Owen Wilson in zijn schoenen kruipen, en Allen-fans van de oude stempel kunnen blij zijn: de jonge acteur is perfect voor de rol. Hij heeft dezelfde slungelige manier van lopen, dezelfde slepende intonatie, zonder dat het op een imitatie lijkt. Met haar frisse no-nonsense uitstraling staat Rachel McAdams daar sterk tegenover.

 

Midnight in Paris won in 2012 een Oscar voor meest orginele script.

 

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 8,00 (Voor vrienden van Filmhuis Borne € 5,00)

 

 

meer uit agenda
Midnight in Paris