Minikronieken première op 19 mei

Ontroerende portretten over herstel en levenskracht

Minikronieken toont op 19 mei in Kulturhus Borne de tweede serie films met het thema ‘Regisseur in je nieuwe wereld’, gemaakt door Twentenaren uit diverse landen van herkomst, daarbij begeleid door documentairemakers.

Minikronieken zijn korte documentaires met levensverhalen, die tonen hoe mensen de kracht vinden om, ieder op hun eigen unieke manier, de uitdagingen in hun leven te overwinnen.

Zo vertelt de Koerdische Razi hoe hij opgroeide in een kamp in het Irak van Saddam Hoessein, en diep respect kreeg voor de moeders die vochten tegen honger en uitputting. En het levensverhaal van Max, dat wordt verteld door zijn moeder Claudia, is een pleidooi voor meer begrip voor autisme en Asperger.

Het programma met beschrijvingen en teasers van alle films is te vinden op onze website: https://minikronieken.nl/premiere-19-mei/

De première is van 13.00 - 17.00 uur. Vanaf 17.00 uur is er een gratis afterparty voor alle aanwezigen, bezoekers en makers. De afterparty is gratis, de gerechtjes uit verschillende landen en consumpties zijn voor eigen rekening.
De middag is opgedeeld in 3 filmblokken van een half uur. Entree is €2,- per filmblok of €5,- voor de hele middag. Kaarten kun je reserveren via https://minikronieken.nl/reserveren/

De makers en de vertellers van deze serie Minikronieken zijn zowel Nederlanders als nieuwkomers. De nieuwkomers komen uit het Midden Oosten en Afrika: Yemen, Ethiopië, Eritrea, Syrië, Irak, Iran, Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Kenia, Soedan. De meeste van hen zijn gevlucht uit hun land.

Het doel van dit project is ontmoeting en meer begrip tussen mensen uit verschillende culturen. Daarnaast geeft het alle deelnemers de kans om hun sociale netwerk uit te breiden en, voor de nieuwkomers in het bijzonder, hun Nederlandse taalvaardigheid te vergroten.

Minikronieken is een initiatief van filmmaker en sociaal ondernemer Masja de Roy. Sinds 2014 produceert zij series filmportretten met telkens nieuwe cursisten en nieuwe thema’s. Het project ‘Regisseur in je nieuwe wereld’ is een samenwerking met de volgende organisaties: Stichting Nieuwe Twentse Kunst, Videoclub Borne, Bibliotheek Hengelo, AZC Almelo, burgerinitiatief ‘Welkom in Hengelo’.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabofonds Centraal Twente, Lokaal Fonds Hengelo, Kansfonds, gemeente Borne, Stichting de Houtmaat en Stichting Groothuis Fonds.

Info: minikronieken.nl
Volg ons op facebook en instagram: facebook.com/minikroniek | www.instagram.com/minikronieken

Minikronieken première op 19 mei