15
mei

Moonrise Kingdom

Sterrencast in een prettig gestoorde film


Strijkers, slagwerk, hobo's, klarinetten, trombones, tuba's, Franse hoorns, een tenorsax en zeker twee harpen zitten er in het orkest. Wie bij Moonrise Kingdom tot het einde blijft zitten, leert ook nog dat het door filmcomponist Alexandre Desplat ingezette zangkoor uit zestien baritons bestaat. Partij voor partij benoemt een vriendelijke kinderstem het instrumentarium tijdens de aftiteling. 'Bedankt voor uw aandacht', sluit hij beleefd af.

 

Een aftiteling om naar te luisteren, het kan niet op. Een gewone, kaal afrollende tekst zou ook veel te sober zijn na alles wat regisseur Wes Anderson ons in zijn zevende speelfilm voorschotelt. Alleen al het bonte vuurtorenhuis uit 1965, waar de jonge, maar gefrustreerde Suzy met haar ouders en broertjes woont: van behang tot bankbekleding uitgedacht en zo groot dat de kinderen per megafoon naar de eettafel geroepen worden.

 

Tegelijkertijd lijkt het een poppenhuis, zoals de camera door de muren van kamer naar kamer schuift. Suzy leest er het liefst in prachtig geïllustreerde fantasy-romans, die speciaal voor de film bedacht en ontworpen werden. En dan staat het huis ook nog op een Noord-Amerikaans eiland dat zorgvuldig in kaart is gebracht en waarop we letterlijk worden rondgeleid, terwijl het niet bestaat.

 

Aan de andere kant van New Penzance hebben padvinders hun tenten opgeslagen onder leiding van de incapabele hopman Ward (Edward Norton). Suzy onderhoudt een intensieve correspondentie met scout Sam, het pispaaltje van de groep. Het tweetal, mooi ernstig gespeeld door debutanten Jared Gilman en Kara Hayward, besluit er samen vandoor te gaan en eenmaal in de wildernis bloeit iets heel bijzonders tussen hen op.

 

Dat weglopen van huis op een eiland niet veel zin heeft, doet er niet toe. Ook wanneer de scouts, een norse oom agent (Bruce Willis), Suzy's ouders en de stijve dame van Jeugdzorg (Tilda Swinton met Thatcher-kapsel) de achtervolging inzetten, blijft Moonrise Kingdom achter de jonge helden staan.

 

Aanvang: 20.15 uur

Entree; € 8,00 (€ 5,00 voor vrienden van Filmhuis Borne)

 

 

meer uit agenda
Moonrise Kingdom