31
mrt

Natuurbeleving voor dementerende mensen

gratis workshop - zorgSAMEN Festival


Vrijdag 31 maart is het zover: van 14.00-20.00 uur vindt het allereerste groot Borns zorgSAMEN Festival plaats. De belangstelling om hieraan deel te nemen is overweldigend gebleken, fantastisch! Met maar liefst 44 informatiestands, 14 gratis workshops, 9 gratis lezingen/presentaties, diverse belevings-tenten, gratis health-checks, diverse mobiele pop-up acts en optredens, én een heerlijk foodplein hopen de organisatie en alle deelnemers u te informeren, te entertainen en te verrassen! Het festival vindt plaats in 't Dijkhuis en Kulturhus Borne, en in het mooie parkje daartussen.

WORKSHOP: Natuurbeleving voor mensen met dementie
Door: Simone Pots
De Wilde Pluk

Locatie: Kulturhus Borne, in lokaal B4, op de begane grond

Deze workshop vindt 1x plaats om:

14.30-15.30 uur

Doelgroep: volwassenen. Mensen die werken in de zorg. Voor mantelzorgers, vrijwilligers, familie of mensen die op een of andere manier betrokken zijn met mensen met dementie en een mensen met een verstandelijke beperking. Het geeft nieuwe ideeen, andere manieren van kijken naar de natuur en het overbrengen op deze kwetsbaren mensen. Om te activeren, stimuleren en het verbeteren van het welzijn. Dus doe mee, verwonder en ervaar wat natuurbeleving met jou doet.

Er is plek voor maximaal 20 personen.

Deelnemen aan de workshop
Deze workshop wordt u gratis aangeboden. Zowel bij het Dijkhuis als bij Kulturhus Borne is er een (duidelijk aangegeven) punt waar op de dag zelf gratis toegangskaarten voor alle workshops en lezingen verkrijgbaar zijn. Onder het motto van op=op en vol=vol.

Natuurbeleving voor mensen met een dementie
Natuurbeleving is een manier om de natuur om je heen te verkennen op een schaal die je normaal niet waarneemt. Op een manier die je bewust maakt van de dingen waar je anders zomaar aan voorbij gaat.

Natuurbeleving is het ervaren van de natuur met gebruikmaking van al je zintuigen: voelen, horen, zien, ruiken en proeven.

De nabijheid van groen en natuur kan een heilzaam en ontspannend effect hebben op mensen met dementie en met een verstandelijke beperking; het stimuleert de zintuigen, bevordert het bewustzijn van de wereld om hen heen.

Daarnaast draagt natuur in de directe omgeving bij aan een actievere dagbesteding en het meer buiten komen van betrokkenen met dementie, waarvan ook bekend is dat het bevorderlijk is voor de kwaliteit van leven. Er zijn verschillende manieren om het contact met de natuur vorm te geven. Zowel binnen als buiten. Deze workshop wordt binnen gegeven.

Binnen kan natuurlijk de aanwezigheid van planten, kruiden en bloemen al een positief gevoel stimuleren. Ook zijn allerlei activiteiten met bloemen, bladeren en planten te bedenken. En die gaan we praktische op elkaar uitproberen. Hoe ervaar je het zelf en wat leer je ervan, zodat je de natuurbeleving goed over kunt brengen op de doelgroep.
 

 

meer uit agenda
Natuurbeleving voor dementerende mensen