18
t/m 30 nov

Nederland Leest - Jan Wolkers

Duurzaamheid & natuur


Heel Nederland leest Jan Wolkers tijdens Nederland Leest 2019.
Bibliotheken door het hele land staan in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid in november 2019. Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, doet de bibliotheek een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel Winterbloei. De bundel is samengesteld en toegelicht door Onno Blom en bevat zowel gepubliceerd, als ongepubliceerd werk van Jan Wolkers. Aaf Brandt Corstius schrijft columns bij de teksten van Jan Wolkers en het voorwoord is van Ronald Giphart. Nederland Leest Junior, dit jaar een heruitgave van Borealis van Marloes Morshuis sluit naadloos op Duurzaamheid aan. Winterbloei is de hele maand november verkrijgbaar in de Nederlandse bibliotheken waar in het kader van Duurzaamheid tal van activiteiten worden georganiseerd. Hou voor het programma van Bibliotheek Borne de volgende website in de gaten: www.bibliotheekborne.nl

Winterbloei – Jan Wolkers
Jan Wolkers (De Bezige Bij) was naast schrijver tevens een groot natuurmens: de natuur was voor hem een bron van bewondering en inspiratie. Zijn mooiste verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur worden door biograaf Onno Blom (De Bezige Bij) bij elkaar gebracht en toegelicht in de bundel Winterbloei. De teksten van Jan Wolkers worden vergezeld door persoonlijke en actuele columns van Aaf Brandt Corstius (Meulenhoff) over duurzaamheid. Ronald Giphart (De Bezige Bij), vaste ambassadeur van Nederland Leest, zal de bundel van een voorwoord voorzien.

Duurzaamheid
Lente of winter, de natuur blijft prachtig door de seizoenen heen. Maar ze is ook kwetsbaar en van slag. In tijden van klimaatverandering, smeltende ijskappen en klimaatspijbelaars wordt de roep om duurzaamheid steeds luider en duidelijker. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde en diverse leefwereld te behouden voor de toekomst? Over dit onderwerp gaan we met elkaar in gesprek in bibliotheken door heel Nederland. Maar er gebeurt veel meer dan dit gesprek: bibliotheken door het hele land organiseren activiteiten die op dit actuele gesprek aansluiten. Voorbeelden hiervan zijn repair cafés, het delen van duurzaamheidstips, de natuur in met de buitenbieb en het organiseren van leesclubs. Kortom: de bibliotheek is het hart van de campagne en een ideale plek om samen te komen, te lezen en aan de slag te gaan met Duurzaamheid.

meer uit agenda
Nederland Leest - Jan Wolkers