1
t/m 30 nov

Nederland leest 2016

Democratie


Nederland Leest zet na tien succesvolle edities niet meer jaarlijks één boek centraal, maar een thema. In 2016 is dat: democratie. Nederland Leest 2016 vindt plaats van 1 t/m 30 november.

De campagne wil Nederland niet alleen aan het lezen zetten, maar ook aan het debatteren. Daarmee sluit Nederland Leest aan bij de functie van de openbare bibliotheek als centrum voor ontmoeting en debat. Drie boeken zijn hierbij gekozen, die de hele maand november door de bibliotheken worden uitgedeeld aan leden en niet-leden. Maar eerst wordt hun mening over een aantal stellingen over democratie gevraagd. De boeken waaruit gekozen kan worden zijn:

Heer van de vliegen van William Golding

Liefde en schaduw van Isabelle Allende 

Morten van Anna Levander


Tijdens Nederland Leest 2016 legt de bibliotheek onze democratie langs de meetlat. Is de democratie bestand tegen de huidige problemen en uitdagingen? Biedt zij de beste garantie voor vrijheid? Meebeslissen in een referendum: een feest of fiasco? Draait het om de macht van de meerderheid, of wordt juist iedereen gehoord? Hoe zit het met de rechten, maar ook de plichten van de burger? Diverse opiniemakers hebben zich aan de campagne verbonden en denken mee. Hieronder Stine Jensen, Petra Stienen, Jort Kelder, Bart Jan Spruyt, Gerdi Verbeet, Pieter Derks en Maarten van Rossem. Op woensdag 30 november organiseren bibliotheken in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut grote slotdebatten waarin heel Nederland kan meepraten.

meer uit agenda
Nederland leest 2016