13
apr

Oorlog in Overijssel

Documentaire


Oorlog in Overijssel geeft een goed beeld van het dagelijks leven in Overijssel tijdens de bezetting. Een groot aantal onderwerpen en plaatsen passeert daarbij de revue. De film toont zeldzame beelden van onder meer Zwolle, Enschede, Hengelo, Deventer, Staphort, Nijverdal en Steenwijk in oorlogstijd. In de film zijn bijzondere filmfragmenten verwerkt afkomstig uit de archieven van het Polygoon-journaal, het Nederlands Filmmuseum, de Rijksvoorlichtings-dienst en van het Duitse en Canadese leger. Bovendien ziet u uniek materiaal van film-amateurs. Deze film is een must voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van Overijssel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit is een bijzonder jaar, we vieren in mei, 70 jaar bevrijding en de jubileumeditie van Bevrijdingsfestival Overijssel! Daarom worden er ''in aanloop naar'' diverse jubileum activiteiten ontwikkeld. In dat kader wordt in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en de Provincie Overijssel de documentaire ‘Oorlog in Overijssel' opnieuw vorm gegeven met nieuw verkregen beeldmateriaal. Doel is om in april de documentaire op zoveel mogelijk plaatsen in de provincie Overijssel te vertonen. De premiere is op 10 april. Drie dagen later kunt u de film bij ons bekijken.

Doel is om in het kader van het 14e lustrum van de bevrijding extra aandacht te generen aan de waarde van leven in een democratie. Na de vertoning volgt er een nagesprek die inzoomt op de situatie toen en nu in Borne.

Aansluitend op de filmvertoning, is er een nagesprek in de filmzaal o.l.v. Bornernaar Frans Nijkamp (Heemkundevereniging borne) i.s.m. Bornse ''ervaringsdeskundigen'' Johan Kwast, Harry Rientjes en Gerrit van Wezel.

Deze avond wordt georganiseerd i.s.m. Heemkundevereniging Borne en Historisch Centrum Overijssel.


Aanvang: 19.30 uur
Entree: €2,00

meer uit agenda
Oorlog in Overijssel