5
mei

Open Joodse Huizen

Joodse geschiedenis & ''Synagogepad''.


Uniek in Overijssel! Borne onderdeel landelijk evenement ‘’Open Joodse Huizen’’, naast Amsterdam, Den Haag, Groningen, Tiburg en Elburg.

Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige bijeenkomsten van herinneren en herdenken, waarin het joodse oorlogs- en bevrijdingsverhaal centraal staat. 'Joodse Huizen' zijn de huizen waaruit in 1942 en ’43 de toenmalige bewoners werden gedeporteerd. Dit jaar wordt Open Joodse Huizen in zes steden gehouden. In Amsterdam, Borne, Den Haag, Elburg, Groningen en Tilburg openen op 4 en/of 5 mei joodse huizen hun deuren.

Op bijna zestig locaties in zes Nederlandse steden komt de geschiedenis tot leven. Verschillende sprekers, onder wie overlevenden, vertellen hun verhaal over vervolging, oorlog, verzet én bevrijding. Het gaat over voormalige en huidige bewoners, met foto’s, films, dagboekfrag-menten, theater en muziek. Iedereen is welkom.

Op 5 mei vindt in Borne de Open Joodse Huizen plaats. De verhalen van de joodse inwoners van Borne worden verteld op bijzondere wijze op bijzondere plekken, zoals in de sjoel en in het joodse schooltje aan de Ennekerdijk. Speciaal is ook de muzikale theatervoorstelling Bagage, over een actrice die worstelt met haar rol van joodse vrouw, opgevoerd in de chique voormalige fabrikantenwoning van de familie Spanjaard. Met Open Joodse Huizen is er gelegenheid voor persoonlijke ontmoeting, om samen en intiem, stil te staan bij die geschiedenis.

Borne heeft nog iets extra’s in petto op deze dag, namelijk het speciaal op Bornse maat ontwikkelde arrangement ‘’Synagogepad’’.  Deze bijzondere wandeling wordt dit jaar gekoppeld aan en verweven met Open Joodse Huizen (én de Bornse Stolpersteine). Aan de hand van een mooi uitgegeven boekje wandelt u langs de sporen die de Joodse mensen in Borne hebben achtergelaten.

Het ‘Open Joodse Huizen’ programma in Borne op 5 mei:

- Koetshuisje naast Kulturhus Borne, Marktstraat 23, open van 11.00-14.00 uur
Het Koetshuisje is op 5 mei van 11.00-14.00 uur geopend en informatiepunt voor al onze 5 mei gasten! Hier start de wandeling ‘Synagogepad’. Ook kan men hier het Synagogepad routeboekje kopen voor slechts € 3,50.

- Witte Huis, Grotestraat 272, open van 11.00 – 16.00 uur
Het Witte Huis was het woonhuis van de Twentse textielbaron Spanjaard. De familie Spanjaard was/is tevens Joods.

12.00 en 15.00 uur: voorstelling Bagage.

16.00 uur: Paul Denekamp vertelt over de familie Spanjaard, hoe de textiel hier kwam en weer verdween 
Buiten de voorstellingen om worden er rondleidingen gehouden, en is er een presentatie over de familie Spanjaard.

- Voormalig woonhuis Chazan Mogendorff, Ennekerdijk 13
Ennekerdijk 13 is het voormalige huis van chazzan (voorzanger) Jacob Mogendorff. Het huis werd gebouwd als lerarenwoning en hoorde bij het joodse schooltje dat naast de synagoge stond.
13.00 uur: Jaap Grootenboer ontvangt hier de bezoekers en neemt ze mee naar de Synagoge waar hij het verhaal vertelt van de vroegere bewoners van zijn huis.

- Bornse Synagoge, Ennekerdijk 17, open van 11.00 – 16.00 uur
14.00 uur: Annette Evertzen en Stevine Groenen vertellen de verhalen over onderduikers in Borne.
15.00 uur: Jo de Leeuw en Betty Lievendag vertellen over het leven van hun Joodse voorouders in Borne. Buiten de vertellingen om is de tentoonstelling ”Joods Borne” te bewonderen.

- Joodse begraafplaats, Twijnerstraat  21, open van 11.00 – 16.00 uur
Op de begraafplaats zijn gidsen aanwezig die de verhalen vertellen van de Joodse bewoners van Borne die hier begraven liggen.

VVV Uitbureau Borne en lokale geschiedkundigen hebben samen met het Joods Historisch Museum het Bornse programma voor 5 mei verzorgd.

Kijk ook hier:

www.uitinborne.nl

en:

www.communityjoodsmonument.nl/page/322698/nl

meer uit agenda
Open Joodse Huizen