Home  /  Agenda  /  Archief  /  Ouwe Hoeren
12
dec

Ouwe Hoeren

Indrukwekkend en hartverwarmend portret


Woensdag  12 december

De eeneiige tweelingzussen Martine en Louise Fokkens lijken niet alleen sprekend op elkaar, maar dragen doorgaans ook exact dezelfde kleren. Ze zijn een opvallende verschijning, des te meer omdat ze beiden meer dan vijftig jaar als prostituee op de Amsterdamse wallen werkten.

 

In eerste instantie is het idee vooral grappig of zelfs wat ongeloofwaardig: een documentaire over twee hoeren van negenenzestig jaar oud. Maar de documentaire wil van die insteek niets weten. Het regisseursduo heeft met respect en liefde voor de dames, het oudste beroep van de wereld en de stad Amsterdam een prachtige documentaire afgeleverd.

 

Aanvankelijk valt er veel te lachen in de documentaire. Niet om de belachelijkheid van de dames of hun beroep, nee juist om de dames zelf. Ze zijn oprecht en scherp van tong en om die reden erg grappig en om direct van te houden. Maar het is niet alleen maar lachen, gieren en brullen om de kwieke dames.

 

Hun leven heeft namelijk ook veel donkere kanten, want de dames zijn niet vrijwillig achter de ramen beland, ook vijftig jaar geleden waren er al gewelddadige vriendjes en pooiers. We volgen de dames een jaar van de lente tot de winter en als kijker doorloop je samen een emotioneel traject van vrolijk en grappig naar reflectie, pijn en spijt, maar altijd is daar de dappere opgewektheid van de dames die ze inmiddels berusting geeft in hun lot.

 

Beide dames vertellen honderduit over hun verleden, mannen en kinderen, maar natuurlijk ook over hoe de Amsterdamse wallen uitgroeiden tot een toeristische trekpleister, hoe hun werk hierdoor veranderde en hoe de klanten met hen meegroeiden. Zo biedt de documentaire ook een leerzame kijk op een wereld en een beroep dat ondanks zijn eeuwige populariteit een slecht maatschappelijk aanzien heeft en voor velen ook heel onbekend is.

 

 

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 8,00 (Voor vrienden van Filmhuis Borne € 5,00)

 

 

meer uit agenda
Ouwe Hoeren